El president del Govern, Mariano Rajoy, va demanar comparèixer davant del ple del Congrés per informar del Consell Europeu celebrat els dies 17 i 18 de març, en el qual es va tancar un acord amb Turquia sobre els refugiats que intenten arribar a territori europeu. L'Executiu va fer arribar al registre de la Cambra l'escrit amb aquesta sol·licitud de compareixença, que serà tramitat avui a la Mesa i la Junta de Portaveus del Congrés i que es concretarà previsiblement per a la setmana que ve.

El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, va assegurar que no hi ha hagut un canvi de criteri respecte a que l'Executiu en funcions no s'ha de sotmetre al control d'un Parlament del qual no té la seva confiança, però va aclarir que Rajoy ha decidit comparèixer de manera excepcional en una sessió informativa per la transcendència de l'assumpte debatut a Brussel·les.

En un altre ordre de coses, la Guàrdia Costanera italiana va informar que han estat rescatats 1.482 immigrants en les últimes 48 hores quan viatjaven en diverses barcasses al canal de Sicília, que separa les costes de Líbia i Itàlia.

Ahir es van realitzar sis operacions en què van ser auxiliades 752 persones i, en una d'elles, un vaixell romanès que col·labora en el dispositiu europeu Triton va salvar 252 immigrants que anaven en dues llanxes pneumàtiques.

Dues llanxes pneumàtiques amb 129 persones a bord van ser socorregudes pel vaixell anglès Enterprise, del dispositiu EunavforMed, mentre que l'embarcació Aquarius, que pertany a l'ONG Sos Mediterranee, va rescatar 125 i la resta de persones van ser salvades per vaixells de la Marina militar italiana.

Les sis operacions d'ahir se sumen a les sis de diumenge, en què es va auxiliar altres 730 immigrants al canal de Sicília, quan les seves embarcacions es trobaven a la deriva a entre 30 i 50 milles al nord de les costes de Líbia.

Tots ells van ser traslladats a bord del vaixell noruec Seim Pilot, que va arribar de matinada al port sicilià de Pozzallo.