El diputat de Brussel·les Jamal Ikazban va advertir a la Policia federal i al ministre d'Interior, Jan Jambon, que s'estan difonent missatges de text curts a homes joves del districte multiracial de Molenbeek amb propaganda gihadista. «Els nostres joves són víctimes de SMS propagandístics. Cal actuar i incapacitar aquests reclutadors», va explicar en un missatge de la xarxa social Twitter el també líder del grup de l'oposició del Partit Socialista al consell comunal de Molenbeek. En un altre missatge recull una notícia del diari britànic The Guardian, en què es revela el contingut d'aquests SMS, i afegeix que «els nostres joves estan en perill a causa de predadors!». Un dels missatges publicat pel diari en la seva edició digital és d'uns pares preocupats: «Missatge rebut pel meu fill. Això ja és inquietant», assenyalen. A sota, el suposat text propagandístic: «Germans, per què no ens unim per combatre els occidentals.? Feu la bona elecció en la vostra vida». Els missatges van ser enviats diumenge des d'una targeta prepagament. efe/Ddg brussel·les

L'Oficina Federal d'Investigació (FBI) dels EUA va informar la Policia holandesa 6 dies abans del doble atemptat del 22-M a Brussel·les dels antecedents penals i extremistes dels germans Ibrahim i Khalid El Bakraoui, tots dos terroristes suïcides a l'aeroport i el metre, respectivament. En una carta en què responia a 166 preguntes de la Cambra de Representants, el ministre de Justícia d'Holanda, Ard van der Steur, va assenyalar que l'FBI va informar la policia del país el 16 de març i un dia després es van establir «contactes entre els serveis policials d'Holanda i de Bèlgica».

La Policia judicial belga, però, va negar haver rebut «cap informació» sobre els germans El Bakraoui dels serveis d'intel·ligència nord-americans el 16 de març ni tampoc l'endemà en una visita de treball d'un membre de la Policia holandesa. Així ho va assegurar el director general de la Policia judicial federal de Bèlgica, Claude Fontaine.

En aquesta visita es van tractar «certes informacions» sobre l'escorcoll antiterrorista al districte de Brussel·les de Forest el 15 de març, en què va resultar abatut Mohamed Belkaid, un algerià de 35 anys vinculat amb el 13-N a París. «Durant aquesta discussió no es va fer referència a cap informació que hauria obtingut la Policia holandesa a través de l'FBI com va dir Holanda», va dir Fontaine.

Segons Van der Steur, l'FBI va informar Holanda de l'«historial penal» d'Ibrahim, un dels dos presumptes terroristes que es van suïcidar a l'aeroport internacional de Zaventem, i dels «antecedents radicals i terroristes» de Khalid. Ibrahim i Khalid El Bakraoui estaven inclosos en una llista dels serveis d'intel·ligència nord-americans que els classificava com a «amenaça potencial». Khalid el Badraoui, el terrorista suïcida que va acabar amb la vida de més d'una desena de persones al metro de Brussel·les, va aconseguir burlar les autoritats en llogar un pis a la ciutat belga de Charleroi sota la identitat falsa d'un exjugador de l'Inter de Milà, Ibrahim Maaroufi.

En la seva resposta als diputats holandesos, Van der Steur va afirmar que vol demanar als nord-americans que comparteixin millor la informació sobre les seves llistes negres i de vigilància. Holanda vol poder consultar la llista dels EUA sobre combatents estrangers de Síria per defecte.

Versions diferents

Brussel·les i la Haia van explicar que Ankara no els va comunicar a temps els motius de l'expulsió després de ser detingut a la frontera turc-siriana, cosa que Turquia refuta en assegurar que va informar que era un combatent estranger. Ibrahim no estava registrat per les autoritats holandeses ni a cap llistat internacional, fet pel qual va poder passar d'Holanda a Bèlgica sense ser detectat.

El ministre belga d'Interior, Jan Jambon, va acusar la setmana passada el policia d'enllaç de l'ambaixada belga a Istanbul d'haver tractat amb negligència la informació turca.

La comissió antiterrorista de la Cambra Baixa belga va adoptar per unanimitat tres mesures de lluita contra el terrorisme, entre elles la possibilitat d'efectuar escorcolls en habitatges les 24 hores del dia, que abans estava prohibida.