El Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), que encapçala el vicepresident Michel Temer, va trencar amb la presidenta, Dilma Rousseff, i es va declarar «independent», fins i tot respecte un possible judici polític contra la governant. La decisió, que suposa un dur cop polític per a Rousseff, la va prendre per unanimitat la direcció nacional del PMDB, la major força política del país, que va ordenar a més la dimissió dels seus càrrecs al Govern, set dels 31 ministres.

El ministre de Turisme, Henrique Alves, es va anticipar un dia a la decisió del partit i va presentar la seva renúncia dilluns, que ja ha estat acceptada per Rousseff. Encara en mans de dirigents del PMDB hi ha les carteres de Mines i Energia, Salut, Agricultura, Ports, Aviació Civil, i Ciència i Tecnologia, els titulars de les quals hauran de renunciar al Govern o arriscar-se a sancions dins del partit que podrien arribar a l'expulsió.

La reunió de la direcció nacional va durar menys de deu minuts, en els quals es va votar una única moció que demanava la «immediata sortida del PMDB del Govern, amb el lliurament dels càrrecs a totes les esferes del poder públic federal».

El vicepresident del partit, Romero Jucá, va anunciar el resultat per «aclamació» i va afegir que «a partir d'avui, d'aquesta reunió històrica, el PMDB es retira de la base del Govern. La decisió està presa. Visca Brasil»

Els prop de 150 dirigents del PMDB presents a la reunió es van unir en un cor que va cridar durant uns minuts «Brasil present, Temer president», en un clar i gens dissimulat suport a un eventual judici polític a Rousseff, els tràmits del qual ja han començat a la Cambra de Diputats. Temer, primer en la línia successòria en cas d'una destitució de Rousseff, no va assistir a la reunió celebrada a Brasília.