El dèficit públic de 2015 es tancarà en un 5%, per sobre del que es va pactar amb Brussel·les, el 4,2% del PIB, i superaria també les últimes previsions de la Comissió Europea, que al febrer ja l'elevava al 4,8%. El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, també defensava el mes passat que el saldo negatiu dels comptes fregaria el 4,5% del PIB.

La desviació seria molt més gran, un 5% de dèficit de les administracions públiques, que equival a uns 50.000 milions d'euros, amb un desviament respecte allò compromès d'aproximadament 8.000 milions.

El desfasament es deu al major dèficit de la Seguretat Social i de les comunitats autònomes, a les quals el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, pressionarà encara més (pressionat ell també per Brussel·les), fins i tot amb les mesures coercitives que recull la Llei, perquè ajustin els seus comptes i compleixin amb els objectius.

Està prevista per a avui la compareixença de Montoro per explicar el desfasament. A més, el ministre informarà sobre el seguiment de la Recomanació Autònoma de la Comissió Europea a Espanya de 9 de març.