L'edil de Jaén en Común (JEC) Andrés Bódalo va ser detingut i portat a la Comissaria de Jaén abans d'anar a la presó per complir la condemna de l'Audiència Provincial de Jaén de tres anys i mig per agredir un regidor del PSOE de Jódar el 2012 en una protesta del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT).

Bódalo ja havia estat condemnat anteriorment en altres ocasions per trencar aparadors durant un piquet a Úbeda el 2002, per donar cops de peu i empentes a agents de la Policia a Sevilla el 2005 i per una altra falta de lesions durant els incidents que es van produir el 2014 a Jaén per un acte amb un diputat d'Amaiur. Al novembre, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va mostrar el seu orgull per portar a les llistes a les eleccions generals candidats com Andrés Bódalo, ja condemnat llavors.

Ahir, els agents se'l van endur detingut entre els crits dels seus companys de «Andrés, llibertat», mentre cantaven l'himne d'Andalusia i cridaven contra el PSOE. Quan dos agents es van acostar on el regidor es trobava esmorzant i li van comunicar que el detindrien, l'edil de JEC els va demanar una hora per acomiadar-se dels seus familiars, vuit germans que arribaven de Jódar, i la seva filla, que havia anat a portar al col·legi el seu fill i un altre fill del regidor. Transcorregut el termini, en què l'edil va estar en tot moment a la seu del SAT, els agents li van demanar que sortís, el que va fer després d'uns cinc minuts.

A la seva sortida de la seu sindical, Bódalo, molt emocionat i plorant, va ser abraçat per la seva parella, familiars i simpatitzants, entre ells per l'exdirigent del SAT Diego Cañamero, i sense oferir resistència va ser introduït en un cotxe de la Policia Nacional mentre l'acomiadaven a la plaça unes cent persones enarborant pancartes i banderes.

Bódalo va reiterar la seva innocència i va assenyalar que acatarà la sentència «injusta», ja que en els quaranta anys de lluita del SAT va assegurar que no hi ha hagut cap acte violent.

Bódalo ja va defensar la seva innocència dimarts en un concentració en què va rebre el suport de l'alcalde de Marinaleda (Sevilla), Juan Manuel Sánchez Gordillo; Diego Cañamero, i la secretària general de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, que va insistir en el caràcter desproporcionat de la condemna. Al costat del regidor, a la nit van estar acampats en una desena de tendes de campanya alguns dels seus familiars i unes quaranta persones.