L'Audiència Nacional ha condemnat a 12 anys de presó el matrimoni d'anarquistes xilè Francisco Javier Solar i Mónica Andrea Caballero per l'atemptat comès el 2 d'octubre de 2013 a la Basílica del Pilar de Saragossa, en el qual va resultar ferida una dona. No obstant, el tribunal considera que el matrimoni, que s'enfrontava a una petició del fiscal de 44 anys de presó, va actuar de manera «autònoma» i l'absol de pertinença a organització terrorista com a membres del Comando insurreccionalista Mateo Morral, integrat en els Grups anarquistes Coordinats (GAC).

També els absol del delicte de conspiració per cometre estralls terroristes en no aparèixer acreditat que estiguessin preparant un altre atemptat al Monestir de Montserrat de Barcelona, ??malgrat haver viatjat fins allà el 12 de novembre de 2013 i que hi hagi imatges de la seva visita a aquest temple «sense mostrar cap interès cap a la figura de la Verge que el presidia».

En la seva sentència, la secció quarta Penal només considera provat que els condemnats van ser els que van col·locar l'artefacte que va explosionar el 2 d'octubre de 2013 i va causar lesions a una dona que estava a la Basílica del Pilar en el moment de l'explosió de la bomba.

Per això, els condemna a cada un a cinc anys de presó per un delicte de lesions terroristes i a set anys per un altre de danys terroristes, a més de fer-los indemnitzar conjuntament la dona ferida amb 22.775 euros i amb 182.601 euros el capítol de Saragossa pels desperfectes. Malgrat admetre que ningú els va veure accedir al temple i ubicar en el seu interior aquest artefacte, els magistrats creuen que l'autoria d'aquest atemptat està provada pels indicis recollits.