La diferent resposta a la corrupció detectada dins el partit ha generat una crisi interna al PP, on la cúpula ha criticat els vicesecretaris més joves -Pablo Casado, Javier Maroto i Andrea Levy- acusant-los de desenvolupar «la seva pròpia campanya de màrqueting polític». Consideren que van «per lliure» i que estan més preocupats per la seva carrera personal que pel bé del seu partit.

També els critiquen per fer un discurs tan dur contra la corrupció, ja que pensen que només ho fan amb l'objectiu de «diferenciar-se». Cal recordar que tots tres han carregat contra l'actuació de Rita Barberá, i per això els han arribat a donar «un toc» al Comitè de Direcció del PP, on els han demanat que rebaixin el to i que es coordinin amb Mariano Rajoy.

Encara que bona part dels retrets vénen de la Moncloa, després de la roda de premsa del Consell de Ministres, Soraya Sáenz de Santamaría va voler enterrar el tema afirmant que Rajoy «reconeix i agraeix» la tasca que estan fent els seus companys. No obstant això, no va poder evitar recordar el molt que ha fet el Govern en tots aquests anys, destacant la seva aportació personal: «El president i l'equip que col·labora amb mi hem portat a terme mesures molt contundents de lluita contra la corrupció. Crec que, al final, els fets són molt importants. Les paraules, per descomptat. Però els fets, també».

A la seu estatal del PP donen la cara pels que conformen bona part de la seva cúpula. Defensen que el seu estil agrada a votants i afiliats i recorden que, precisament, se'ls va posar perquè compareguessin quan ningú ho volia fer i després de molts anys amb l'executiu en un búnquer.

En aquest sentit, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va assenyalar que «qualsevol persona que hagi participat en alguna irregularitat administrativa», ja sigui «corrupte, corromput o corruptor, ho pagarà molt car».