El?PSOE anuncia que la setmana que ve comença el diàleg amb Podem i Ciutadans

Rivera es concedeix dues setmanes perquè quedi aclarit si hi haurà un nou Govern o se celebraran eleccions

02.04.2016 | 00:00
Antonio?Hernando va afirmar que no es descarta que Pedro Sánchez participi en les negociacions.

Podem intentarà avui tancar les tensions internes i organitzatives en la reunió del Consell Ciutadà Estatal que, a més de ratificar el nomenament de Pablo Echenique com a secretari d'Organització, analitzarà l'estratègia política a la recerca d'un acord de govern amb el PSOE. En la reunió d'avui la direcció de Podem intentarà tancar el debat sobre la crisi interna desencadenada per la destitució de l'anterior secretari d'Organització, Sergio Pascual, home de confiança d'Íñigo Errejón, qui no ha amagat el seu desacord amb la decisió del seu secretari general. No s'espera, però, que s'aixequin veus crítiques, ja que tothom al partit considera que no és temps de mirar-se el melic ni desviar l'atenció del veritablement important, que és aconseguir la conformació d'un «govern a la valenciana» amb el PSOE. De fet, aquest serà un dels punts que tracti el secretari general, Pablo Iglesias, quan presenti davant el Consell Ciutadà l'informe sobre la situació política, un àmbit en què també aportarà la seva anàlisi Errejón. sonia lópez (efe) madrid


El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va anunciar que la setmana vinent començaran les reunions negociadores amb Ciutadans i Podem, que seran «a tres» i en què no descarta que participi el líder socialista, Pedro Sánchez, si és necessari en algun moment. Les reunions començaran previsiblement dilluns. Hernando es va mostrar convençut que en aquestes reunions els equips negociadors dels tres partits podran «superar les dificultats» i arribar a acords, tot i que el procés, va admetre, «no serà fàcil».
Va assenyalar en aquest sentit que porta des del 20 de desembre escoltant que «tot és impossible», però «les coses s'han anat movent» i està segur que quan els tres partits s'asseguin a treballar seguiran «movent-se coses». «Superarem tots aquests impossibles que molta gent diu que s'han posat tot aquest temps», va afegir.
El portaveu socialista va advertir que el seu partit no trencarà l'acord amb Ciutadans, que segueix vigent com ja han dit «per activa i per passiva», i va assenyalar que des d'aquesta vigència es pot «millorar i complementar» amb acords amb Podem.
La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Irene Montero, va demanar a Ciutadans que permeti «per responsabilitat d'Estat» explorar una via d'acord que aconsegueixi suports parlamentaris suficients i no converteixi el seu acord amb els socialistes «en una presó per al PSOE».
Montero va lamentar l'actitud «tan agressiva i brusca» que ha presentat Ciutadans davant el començament de les negociacions entre PSOE i Podem i considera que «haurien de baixar una mica el to» i respectar els seus socis i la resta dels espanyols que volen que hi hagi govern. «Respectem l'acord» de PSOE i Ciutadans, però no pot convertir-se en una presó per al PSOE», va emfatitzar la cap del gabinet de Pablo Iglesias després d'assegurar que Podem no té «por» a unes noves eleccions, tot i que no desitja que es repeteixin.
El president de Ciutadans, Albert Rivera, es va donar un termini de dues setmanes per aclarir si hi ha un nou Executiu o es convoquen eleccions, fet que depèn del fet que el PP o Podem «descongelin» la situació, i es va negar a compartir un govern tripartit amb la formació de Pablo Iglesias. Rivera es va mostrar una «miqueta més prudent» que Sánchez en la seva apreciació que s'està més a prop d'un govern de canvi.
Va insistir que el seu acord amb el líder socialista segueix viu i va apostar per un govern PSOE-Ciutadans amb una agenda reformista que pugui estendre ponts i rebre suports puntuals del PP en temes econòmics i de Podem en els socials i de regeneració democràtica.
La vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar que l'Executiu manté la seva mà estesa al secretari general del PSOE malgrat el seu «entossudiment» a un pacte amb el PP i a la seva decisió de començar a negociar amb Podem.
Sáenz de Santamaría no va aclarir si el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, pensa telefonar a Sánchez, però va afirmar que «seguirà estant fins al final» disposat al pacte a l'espera de com quedi el diàleg amb el líder de Podem, Pablo Iglesias.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema