L'exintegrant del comando Amaiur d'ETA, Jorge Olaiz, és jutjat a partir d'avui a l'Audiència Nacional per intentar matar l'any 2000 el regidor d'UPN a l'Ajuntament de Pamplona, Miguel Ángel Ruiz Langarica, fets pels quals s'enfronta a una petició del fiscal de 15 anys de presó.

Olaiz, que va ser posat en llibertat el 2014 després de complir gai?rebé tretze anys a la presó, atès que va ser detingut el 2001 per un tiroteig amb la Guàrdia Civil a Pamplona, va ingressar a la presó fa un any per aquest intent d'assassinat en ser reconegut per un testimoni com la persona que va aconseguir fugir del lloc dels fets.

El judici s'havia de celebrar el passat 8 de març, però finalment es va haver de suspendre després que no hagués estat possible localitzar un testimoni "fonamental".

Per aquests fets ja va ser condemnat l'etarra Iñaki Beaumont, mentre que per a Olaiz la causa es va sobreseure el 2002 per falta de proves contra ell, malgrat haver estat processat al febrer de 2001 per la seva presumpta vinculació amb aquesta temptativa d'assassinat. No obstant això, l'any 2014 un testimoni protegit va declarar haver reconegut "sense cap mena de dubte" Olaiz com un dels intervinents en aquest intent d'atemptat i la Prefectura Superior de Policia de Pamplona i la Guàrdia Civil de Navarra van elaborar informes sobre això, que van conduir a la reobertura d'aquesta causa. Ara, la Fiscalia demana per a ell 15 anys de presó i una pena d'allunyament del lloc on resideixen la víctima i els seus familiars per un període de deu anys un cop quedi en llibertat.

En les seves conclusions provisionals, el fiscal Pedro Rubira recorda que Olaiz integrava al costat de Beaumont el comando Amaiur quan va rebre instruccions d'ETA a França per fer seguiments a regidors socialistes i d'UPN a l'Ajuntament de Pamplona, així com a representants d'aquests partits al Parlament Foral de Navarra. Olaiz es va centrar en Ruiz de Langarica, amb qui coincidia en la seva activitat laboral, ja que l'empresa de l'edil, "AP Amortiguadores", tenia subcontractada "Electricidad Industrial FRAER", en la qual treballava l'acusat.

Va ser així com va saber que el regidor no tenia escortes de protecció i, després de vigilar-lo en el seu domicili, "va resoldre acabar amb la seva vida" el 24 de novembre de 2000, segons relata el fiscal. Aquell dia es va presentar a les nou del matí a la casa de Ruiz de Langarica juntament amb Beaumont, que portava una pistola Sig-Sauer 9 mil·límetres que li havien lliurat al sud de França. No obstant això, no van aconseguir perpetrar l'atemptat gràcies a la intervenció del testimoni protegit, que, en sospitar de l'actitud dels dos etarres, va alertar una patrulla de la Policia Nacional que es trobava en un carrer pròxim al domicili del regidor. Quan els agents es van aproximar a Beaumont per identificar-lo van comprovar que portava a la cintura una arma i en aquest moment van procedir a detenir-lo, mentre que Olaiz, en observar l'escena, es va fugar. Després de romandre ocult a la casa d'uns amics de Pamplona, Olaiz es va traslladar a França i es va integrar en el comando Kroma fins que va ser detingut al novembre de 2001.

Com a element de corroboració de la declaració del testimoni protegit que va identificar l'acusat consta una sentència de l'Audiència Nacional per la qual es va condemnar els col·laboradors que van allotjar Olaiz, sabent que "anava armat amb una pistola i que era buscat per les forces de seguretat de l'Estat".