PAPERS DE PANAMÀ

L'escàndol dels «papers de Panamà»

Una investigació periodística sobre un cas global d'evasió fiscal esquitxa l'estrella del Barça Leo Messi

04.04.2016 | 07:25
Els "papers de Panamà" vinculen de nou Leo Messi, investigat a Espanya, amb un cas d´evasió fiscal.

Filtració històrica de documents confidencials del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació i el diari alemany Süddeutsche Zeitung: els "papers de Panamà" consistex en una investigació que té els seus orígens en un dels més importants despatxos d'advocats especialitzat en la creació de societats offshore, o deslocalitzades, de Panamà -és a dir, creades amb l'únic objectiu d'eludir el pagament d'impostos.
Són més d'onze milions i mig de documents interns del despatx d'advocats panameny Mossack Fonseca, considerat com un dels més importants registradors mundials de societats deslocalitzades, als quals han tingut accés el diari alemany Süddeutsche Zeitung i el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació.

Un equip de més de 370 periodistes d'un centenar de mitjans de comunicació de 76 països ha treballat durant un any per analitzar-los i treure a la llum la veritat sobre el secretisme que impera en la creació de societats en paradisos fiscals de tot el món.

A Espanya, les exclusives dels "papers de Panamà" es publicaran al digital El Confidencial i a la cadena de televisió La Sexta, després d'un treball periodístic conjunt iniciat al juliol del 2015. Els documents són fruit de 40 anys de treball intern del despatx panameny, des del 1977 fins al desembre del 2015. Els documents secrets inclouen correus electrònics, comptes bancaris, bases de dades, passaports i registres de clients del despatx, i revelen informació oculta de 214.488 societats offshore connectades amb més de 200 països.

Estarien implicats en la creació d'aquestes societats offshore dotze caps d'estat o primers ministres, 128 polítics, 61 familiars o socis pròxims a líders polítics i altres persones anònimes. El cas també esquitxaria personalitats com el jugador del FC Barcelona Leo Messi, que, segons semblen indicar les primeres informacions aparegudes arran de la filtració, hauria iniciat les gestions per formar una xarxa empresarial per evadir impostos l'endemà mateix de saber que se l'investigava per l'evasió de 4 milions d'euros a Espanya. El de Messi és, doncs, un dels noms que surten en els documents de Panamà.

Llista llarga de celebritats
De la seva banda, Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles, un altre dels noms il·lustres que apareixeria en el dossier, no hauria aclarit si va declarar a Espanya els beneficis d'una societat que tenia al país centre americà. La societat Delantera Financiera la va dirigir des del 1974, fins cinc dies després de la proclamació de Felip VI com a rei d'Espanya. També apareix el nom del cineasta Pedro Almodóvar, que hauria gestionat, durant tres anys, una societat registrada en un paradís fiscal.

Entre la llista de personalitats internacionals que haurien amagat els seus diners s'inclouen dictadors, magnats, membres de la reialesa i esportistes famosos. Per exemple, dictadors enderrocats com Moammar al-Gaddafi, de Líbia, i Hosni Mubarak, d'Egipte; l'actual dictador de Síria, Bashar al-Assad, col·laboradors molt propers del president rus Vladímir Putin; el president d'Islàndia, i també la FIFA. Així mateix, hi estarien implicats, segons ha transcendit, el rei de l'Aràbia Saudita, l'actual president d'Argentina, Roberto Macri, i empreses relacionades amb el pare del primer ministre britànic, David Cameron.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema