PSOE, Podem, Ciutadans i DL van demanar la compareixença al Congrés del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en relació amb les 1.200 societats opaques amb titulars espanyols obertes a Panamà, que l'Agència Tributària analitza ja «en profunditat» per si hi hagués alguna irregularitat. A més d'aquesta investigació, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha decidit també obrir diligències per determinar l'existència de presumptes activitats delictives de blanqueig de capitals o altres delictes i per identificar-ne els responsables.

La infanta Pilar, germana del rei Joan Carles, el director de cinema Pedro Almodóvar i el seu germà o membres de la família Domecq són alguns dels espanyols, al costat del futbolista argentí del FC Barcelona Lionel Messi, el nom dels quals ha transcendit en els ja coneguts com a «papers de Panamà» sobre empreses opaques, divulgats pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació.

Poc després que el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, anunciés que Hisenda identificaria si en la situació d'aquestes societats opaques s'incompleix alguna obligació fiscal, l'Agència Tributària confirmava que ja està «analitzant en profunditat la informació» continguda en aquests documents, que corresponen a capitals gestionats pel bufet panameny Mossack Fonseca.

Els «papers de Panamà», la major filtració periodística de la història, esquitxen 140 polítics i funcionaris de tot el món, entre ells una dotzena d'antics i actuals mandataris, com el president rus, Vladímir Putin, el d'Argentina, Mauricio Macri, el rei de l'Aràbia Saudita, el president d'Ucraïna i els primers ministres d'Islàndia i Pakistan.

Agustín Almodóvar va assegurar que tant el seu germà Pedro com ell compleixen les seves obligacions tributàries i va explicar que la seva productora, El Deseo, va constituir el 1991 una societat en un paradís fiscal per recomanació dels seus assessors «davant d'una possible expansió internacional» de l'empresa, però van desistir perquè «no encaixava amb la nostra forma de treballar».

Per la seva banda, la infanta Pilar no es va pronunciar sobre la seva condició de presidenta i administradora des de 1974 de la societat panamenya Delantera Financiera SA, que, segons El Confidencial, va ser dissolta el 24 de juny de 2014, cinc dies després de la proclamació de Felip VI. Tampoc es va pronunciae sobre aquest assumpte la Casa del Rei, en no formar part la infanta Pilar de la Família Reial.

Entre els grups polítics amb representació al Congrés, PSOE, Podem, Ciutadans i DL van sol·licitar la compareixença de Montoro, en tant que el PP, per boca de la vicesecretària d'Estudis i Programes, Andrea Levy, va destacar que «tots els espanyols són iguals davant la llei» i va garantir que el ministre i l'Agència Tributària «luitaran contra el frau».