El primer ministre d'Islàndia, Sigmundur David Gunnlaugsson, va descartar dimitir pels anomenats «papers de Panamà», que han revelat que amb la seva dona va tenir una empresa en un paradís fiscal, mentre els principals partits de l'oposició van advocar per un avançament electoral. Gunnlaugsson va assegurar a la televisió islandesa que no ha considerat deixar el càrrec i va apostar per esgotar la legislatura perquè els electors mostrin el seu parer en els propers comicis, previstos per a la primavera de 2017.

Els «papers de Panamà», difosos per diversos mitjans i el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, mostren que Gunnlaugsson i la seva dona, Sigurlaug Pálsdóttir, eren amos d'una societat de les Illes Verges Britàniques anomenada Wintris, que tenia gairebé 4 milions de dòlars en bons en els tres principals bancs islandesos, que es van enfonsar en la crisi de 2008.

Milers de manifestants es van concentrar a les rodalies del parlament islandès a Reykjavík per demanar la dimissió de Gunnlaugsson. Un manifestant va ser detingut per llançar iogurt contra les finestres i murs del Parlament islandès.

Gunnlaugsson, líder del Partit Progressista, va entrar al Parlament islandès el 2009 i a finals d'aquell any va vendre el seu 50% de participació a Wintris a la seva esposa per un dòlar. El primer ministre va insistir que en cap moment ni ell ni la seva dona van fer ús d'aquesta firma per evitar pagar impostos a Islàndia. Preguntat per si demanaria perdó per haver recorregut a un paradís fiscal, Gunnlaugsson va assenyalar que havia de disculpar-se per la seva actuació diumenge davant les càmeres de televisió, en abandonar una entrevista en la qual se li estava preguntat precisament per aquesta empresa.

Per part seva, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assegurar que la filtració dels «papers de Panamà» apunta contra el president rus, Vladímir Putin, i persegueix desestabilitzar la situació a Rússia. «Encara que Putin no hi és de facto, per a nosaltres està clar que l'objectiu principal d'aquesta filtració són el nostre president, sobretot de cara a les eleccions parlamentàries i les presidencials d'aquí a dos anys, i l'estabilitat política al nostre país», va assenyalar Peskov.

«És obvi que el grau de "putinofòbia" ha arribat a tal nivell que ja no es pot parlar bé de Rússia, de qualsevol èxit obtingut per Rússia. Cal parlar malament i molt, per fer mal, i quan no hi ha res a dir doncs ho inventen», va afegir Peskov.

La investigació difosa aquest cap de setmana pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació revela com diversos empresaris i almenys un amic personal del president rus van gestionar fins a 2.000 milions de dòlars a través de bancs i societats fantasma. Tot i que la filtració esquitxa centenars de polítics, esportistes i celebritats de tot el món, entre ells 12 antics i actuals líders mundials, el Kremlin entén que és «obvi que l'atac està dirigit en primer lloc contra el nostre país i contra el president Putin».

El Partit Radical, una de les forces europeistes amb representació al Parlament d'Ucraïna, va proposar iniciar un procés d'impugnació del president del país, Petró Poroshenko, per haver creat tres societats opaques. «Iniciarem el procediment per a la destitució del president. Exigim crear una comissió parlamentària per investigar comptes secrets del president», va dir el líder de la formació, Oleg Liashkó.