El primer ministre islandès, Sigmundur David Gunnlaugsson, ha dimitit per la seva implicació en els anomenats "papers de Panamà" per haver tingut una empresa en un paradís fiscal. La seva dimissió arriba després d'haver sol·licitat la dissolució del Parlament, proposta que va ser rebutjada pel president del país, Ólafur Ragnar Grímsson.

Diversos mitjans locals especulen amb la possibilitat que, a partir d'ara, s'obrin consultes per a la formació d'una nova aliança governamental o que es convoquin eleccions anticipades.

Més de 10.000 persones es van manifestar aquest dilluns a la tarda al centre de Reykjavík per demanar la dimissió de Gunnlaugsson, líder del Partit Progressista, després d'aparèixer el seu nom en les documents d'un bufet panameny filtrats a nombrosos mitjans internacionals. En paral·lel, les quatre forces de l'oposició -socialdemòcrates, Pirates, Esquerra-Verdes i Futur Brillant- van sol·licitar formalment un vot de censura contra el cap del govern, qüestió per la qual no s'ha concretat encara una data.

Encara aquest dilluns, Gunnlaugsson havia expressat davant la televisió islandesa la seva determinació a seguir al capdavant al govern i va apostar per esgotar la legislatura perquè els electors mostrin el seu parer en els propers comicis, previstos per a la primavera del 2017.

Els "papers de Panamà", difosos per diversos mitjans i el Consorci Internacional de Periodistes de Recerca (ICIJ, per les seves sigles en anglès), mostren que Gunnlaugsson i la seva esposa, Sigurlaug Pálsdóttir, eren amos d'una societat d'Illes Verges Britàniques anomenada Wintris en la que hi van dipositar gairebé 4 milions de dòlars en bons en els tres principals bancs islandesos, que es van enfonsar en la crisi de 2008.

Gunnlaugsson va entrar al Parlament islandès el 2009 i a final d'aquell any va vendre el seu 50% de participació a Wintris a la seva esposa per un dòlar. El primer ministre va sostenir després d'esclatar l'escàndol dels "papers de Panamà" que en cap moment ni ell ni la seva dona van fer ús d'aquesta signatura per evitar pagar impostos a Islàndia.

Poc després d'aparèixer el seu nom i el de la seva esposa en els mitjans de tot el món, van començar a refermar les demandes de dimissió des de les files opositores, així com les convocatòries a les xarxes socials a manifestar-se pel centre de la capital.

Després d'una legislatura de govern socialdemòcrata després del col·lapse econòmic del país l'octubre del 2008, Gunnlaugsson va arribar al càrrec de primer ministre el 2013 amb el suport del Partit de la Independència, el líder de la qual, Bjarni Benediktsson, actual ministre de Finances, també apareix en els "papers de Panamà.