El pla de deportació de refugiats des de la Unió Europea (UE) a Turquia va començar amb l'arribada a la costa turca de 202 persones, principalment pakistanesos, bengalís i afganesos, que seran després expulsats als seus països d'origen. Els primers tres vaixells amb deportats des de les illes gregues van arribar a la ciutat portuària de Dikili, a la costa egea del país, on funcionaris turcs van rebre els retornats. Un total de 136 d'ells procedien de l'illa de Lesbos, a tot just 25 quilòmetres de distància, i 66 de l'illa de Quios, mig centenar de quilòmetres més al sud.

Tots van passar per les carpes instal·lades al moll de Dikili, on se'ls van prendre les empremtes dactilars i se'ls va fer una revisió mèdica. Diversos ambulàncies i autobusos es trobaven en una franja del moll envoltada per tanques i vigilada per la policia.

El ministre turc d'Afers Europeus, Volkan Bozkir, va assegurar que des d'allà serien traslladats immediatament a centres de deportació situats a la província de Kirklareli, fronterera amb Bulgària. La Policia europea de fronteres Frontex va confirmar a la seva pàgina web el nombre de 202 deportats des de les dues illes gregues, acompanyats per 180 policies d'aquesta agència europea, a més d'agents policies grecs. «Aquesta operació de readmissió es coordina entre les autoritats gregues i turques com a part de l'acord entre Unió Europea i Turquia», assenyalava el comunicat.

Bozkir va assegurar a l'emissora Habertürk que en aquesta primera remesa de deportats no es trobaven encara ciutadans sirians, tot i que va estimar que aquests representaran el 70% dels que seran deportats. Segons la premsa turca, en els tres vaixells, el Lesvos, el Nazli Jale i el Ertürk, van arribar sobretot pakistanesos, bengalís i afganesos.

Expedient de repatriació

A tots els retornats no sirians se'ls obrirà un expedient de repatriació, d'acord amb el procediment legal i incloent una sol·licitud al seu país d'origen, va especificar el ministre, vaticinant que aquest procés serà «lent». «Mentrestant, aquests immigrants amb motius econòmics seran hostes de Turquia», va afegir.

Diumenge, el seu col·lega d'Interior, Efkan Ala, va incloure iraquians i afganesos entre els candidats a la repatriació, si bé l'agència de l'ONU per als Refugiats (Acnur) considera a tots dos col·lectius refugiats i no immigrants econòmics, en provenir de països en guerra.

El governador d'Esmirna, Mustafa Toprak, va recordar que l'acord de deportació amb la UE inclou tots els refugiats i immigrants que van arribar a les illes gregues després del 20 de març passat. Va assenyalar que, per ara, es maneja una llista de 5.000 persones de les quals aproximadament la meitat serien sirians, aclarint que només la resta de nacionals arribaran en ferri a Turquia.

«Els que no són sirians seran enviats als centres de repatriació des de Dikili, o demà des de Çesme, o un altre dia des de Kusadasi, Güllük o Bodrum», va dir Toprak, enumerant cinc ports de la costa egea turca. Els sirians, en canvi, no arribaran a aquesta zona en absolut, ja que «s'enviaran directament des de les illes gregues en avió a l'aeroport d'Adana», segons el governador. Des d'aquesta ciutat, els refugiats es distribuiran en campaments i centres d'acollida.