Milers d'estudiants francesos, uns 3.400 segons la policia, van sortir a manifestar-se a París per protestar contra la reforma laboral que prepara el Govern socialista, amb el desig que la seva protesta es converteixi en el germen d'una mobilització d'«indignats» a la francesa. La manifestació, cinquena protesta contra un text legal que comptava amb un miler d'esmenes abans que s'iniciés ahir a la tarda la seva tramitació parlamentària, es va desenvolupar en un ambient festiu i pacífic, tot i els incidents previs a la marxa. Les autoritats van informar de la detenció de 130 persones en els prolegòmens de la protesta, alhora que es van registrar altres incidents en alguns instituts i altres ciutats.

«Ja en tenim prou d'aquesta societat, que només estén atur i precarietat» o «Contra els que volen que treballem els diumenges, resistència», corejaven els alumnes, amb el suport dels sindicats més bel·ligerants contra la reforma laboral del president François Hollande: Confederació General del Treball (CGT) i Força Obrera (FO).

Molts dels que van participar en la marxa de la plaça de la Bastilla a la de Denfer-Rochereau, de l'est al sud de París, formen part també d'un moviment social sorgit després de la protesta de la setmana passada contra la mateixa reforma laboral i en la que alguns veuen el germen de rèplica francesa del 15-M espanyol o del nord-americà Ocuppy Wall Street.

Amb el lema «Nit en Peu», centenars de persones, milers en els seus moments àlgids, s'han anat reunint cada nit a la parisenca plaça de la república per debatre en assemblees obertes amb l'aspiració de generar un clam transversal per buscar una major justícia social i d'una democràcia més participativa.

Sindicats i organitzacions estudiantils retreuen essencialment a la llei que doni prioritat a la negociació en el si de les empreses sobre el conveni col·lectiu, mesura que pretén donar als empresaris una major flexibilitat per enfrontar-se a situacions de crisi. No obstant això, els detractors de la llei pensen que la mesura afebleix els treballadors en les negociacions.