La Comissió de Justícia del Congrés va aprovar, amb els vots de Podem, PSOE, PNB i Democràcia i Llibertat, una proposició no de llei per rebaixar de 120.000 a 50.000 euros el límit per perseguir com a delicte el frau fiscal, equiparant-lo al frau a la seguretat social i a les arques europees. La Comissió va debatre una proposició no de llei de Podem-En Comú Podem-En Marea i finalment va donar llum verda a una esmena transaccional al text original que proposa modificar els articles 305 i 308 del Codi Penal per a aquest objectiu.

El text inclou una proposta del PSOE per eliminar l'article 307 TER del Codi Penal -que preveu la possibilitat d'eximir de responsabilitat criminal a qui torni el que va defraudar amb determinades condicions- perquè «estableix la impunitat de grans defraudadors i rebaixa la pena als que tenen diners per pagar», segons la portaveu socialista.

La portaveu de Podem a la Comissió, Sara Carreño, va defensar la «urgent» necessitat de rebaixar fins a 50.000 euros el llindar actual per perseguir com a delicte el frau fiscal. Va relatar que es perden uns 60.000 milions d'euros a l'any i les rendes altes acumulen el 82% per cent del frau fiscal total, mentre més de tres milions d'espanyols viuen en «pobresa severa», i avui la societat està «consternada i estupefacta» per allò revelat en els «papers de Panamà».

Per part seva, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va garantir que l'Agència Tributària investigarà «del primer a l'últim» dels noms d'espanyols que apareixen en els «papers de Panamà». «Sigui qui sigui. Es digui un com es digui o hagi fet el que hagi fet», va ratificar Sáenz de Santamaría.

La vicepresidenta, que va assegurar que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no té cap problema en donar explicacions per aquest assumpte encara que la seu per a això no és el Parlament, va destacar que ha estat en l'última legislatura en què s'ha establert l'obligació de declarar tots els béns que els espanyols tinguin a l'estranger. Una decisió que ha permès aflorar, segons va recordar, un total de 126.000 milions d'euros.