ELS PAPERS DE PANAMÀ

Oleguer Pujol va cobrar 5 milions en comissions a través d'una societat opaca

El fill petit de Jordi Pujol va autoritzar el desviament de 6,8 milions en la venda d'un miler d'oficines del Banc Santander

06.04.2016 | 08:48
Oleguer Pujol podria veure´s implicat en una nova investigació.

El fill petit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Oleguer Pujol, hauria cobrat uns 5 milions d'euros en comissions a través de la societat opaca Aegle International per la venda de més d'un miler d'oficines del Banc Santander el 2007, segons els «papers de Panamà». Pujol compartia aquesta societat amb Luis Iglesias, el seu soci a Drago Capital, amb la qual va tancar l'operació.

El fill petit de Jordi Pujol hauria autoritzat el desviament de 6,8 milions d'euros a través de la societat Samos a una altra societat i n'hauria recuperat 5. En total, el fill de l'expresident català va pactar 13 milions en comissions, que van ser pagats a través de diverses societats i dels quals la família De la Rosa hauria cobrat gairebé 4 a través de la societat Barcem Limited.

Segons El Confidencial i La Sexta, Oleguer Pujol va pactar les condicions de les comissions a través de Samos Servicios y Gestiones, que és per on es canalitzaven els fons que va captar Drago Capital arran de la venda de les 1.152 oficines del Banco Santander. D'acord amb aquestes informacions, Samos va abonar, amb la signatura de Pujol, 6,8 milions a una altra societat, Sun Capital Partners Limted, pels seus serveis en l'operació amb la condició que abonés la totalitat d'aquest impost a la societat holandesa Ard-Choille BV. Va ser a través d'aquesta darrera, segons la investigació, com es van pagar els 5 milions d'euros a Aegle International, propietat d'Oleguer Pujol i el seu soci. Paral·lelament, Ard-Choille BV hauria pagat 978.000 euros a Barcem Limited, una societat constituïda el 2007 a les Illes Verges amb tres coneguts testaferros controlada per Javier de la Rosa fill i la seva germana Gabriela. La família de l'exindustrial hauria demanat al bufet Mossack Fonseca l'estiu passat que els seus actius fossin transferits a una altra societat (KriegeHorn Capital Limited) radicada a Hong Kong.

A banda dels 6,8 milions d'euros, s'haurien abonat 6,2 milions més en concepte d'intermediació, dels quals 2.976.000 euros haurien anat als comptes de Barcem Limited i 2.976.000 euros més en comptes controlats per l'empresari José María de Villalonga a través de la firma Davenport Trading Groupo Limited.

Paral·lelament, el pilot català de motociclisme Àlex Crivillé hauria cobrat els drets d'imatge després de guanyar el Mundial del 1999 a través de la societat Pro Best Invest, creada en el despatx Mossack Fonseca a les Illes Verges britàniques. En aquell moment, Crivillé residia a Suïssa i va cedir els drets d'imatge a la societat opaca.

El darrer intermediari era una societat holandesa, anomenada Racinvest, a qui es van cedir els drets d'imatge i marca que tenia la seva empresa a Espanya. El motiu va ser que Holanda té uns millors tractes fiscals amb les Illes Verges Britàniques, on hi havia registrada Pro Best Invest.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema