L'aspirant presidencial republicà Donald Trump va prometre bloquejar les remeses que rep Mèxic dels seus immigrants als EUA si aquest país no accedeix a pagar el mur que el magnat vol construir a la frontera entre les dues nacions, segons un document de la seva campanya. El memoràndum, de dues pàgines, datat el 31 de març i titulat «Obligar Mèxic a pagar pel mur», va ser publicat pel diari The Washington Post.

En ell, Trump revela per primera vegada la seva estratègia per a, en cas d'arribar a la Casa Blanca, forçar Mèxic a pagar el mur de 1.600 quilòmetres que vol construir a la frontera per frenar la immigració il·legal, el cost del qual, segons el propi magnat, ascendiria a uns 8.000 milions de dòlars.

La idea de l'empresari, que lidera la contesa per la candidatura republicana per a les eleccions de novembre, és amenaçar Mèxic amb canviar una secció de la legislació antiterrorista coneguda com a Llei Patriota per tallar els fons que rep aquest país a través de les remeses dels seus immigrants als EUA.

Segons Trump, Mèxic protestaria «immediatament» davant d'aquesta amenaça, ja que aquest país rep cada any «aproximadament 24.000 milions de dòlars» en remeses dels EUA, majoritàriament d'«immigrants indocumentats».

Per part seva, el president nord-americà, Barack Obama, va criticar el pla de Trump en considerar que és «poc pràctic» i tindria «enormes» conseqüències. «La idea que podrem seguir tots els diners enviats a Mèxic a través de l'empresa d'enviament de remeses internacionals Western Union..., bona sort amb això», va dir Obama en to irònic.