Brussel·les insta a reformar el sistema d'asil per millorar la distribució dels refugiats

La Comissió Europea considera que les normes actuals no funcionen perquè posen tota la pressió en uns pocs estats, com Grècia i?Itàlia

07.04.2016 | 00:00
Els refugiats deportats continuen arribant a Turquia.

La Comissió Europea va presentar la base que servirà per reformar el sistema d'asil europeu i repartir de manera més justa entre països els refugiats, després de comprovar que les regles actuals no funcionen perquè posen tota la pressió en uns pocs estats membres, com Grècia i Itàlia. «La crisi ha mostrat que el sistema actual no funciona», va reconèixer el vicepresident primera de la CE, Frans Timmermans, que va considerar que «no és sostenible» posar la pressió en només una part dels socis comunitaris.
L'Executiu comunitari planteja, en una comunicació que es traduirà en proposta legislativa abans de l'estiu, dues opcions per a modificar l'anomenat sistema de Dublín, segons el qual l'Estat membre que s'ha d'encarregar d'una demanda d'asil és aquell pel qual primer va entrar el sol·licitant a la Unió Europea (UE).
Timmermans va explicar que es pot optar per mantenir els criteris comuns existents i afegir-los un «mecanisme de correcció» per a casos de crisi o bé canviar els criteris bàsics per determinar quin Estat membre és responsable de gestionar la demanda d'asil. En aquest segon cas, la responsabilitat es decidiria des d'un principi i sobre la base d'una clau de distribució, va afegir.
Fonts comunitàries van admetre que l'opció més conservadora s'assembla molt a la que ja existeix i no ha arribat a funcionar: el mecanisme de reubicació de 160.000 demandants d'asil arribats a Grècia i Itàlia que va acordar la UE el setembre de l'any passat D'aquests 160.000 refugiats, només s'han traslladat cap a altres Estats membres 1.111 persones.
En un altre ordre de coses, el tancament de les fronteres a l'anomenada ruta balcànica i les escasses possibilitats per a la majoria dels migrants i refugiats d'arribar a Europa per la via legal ha generat alarma a Grècia davant la possibilitat que les xarxes de traficants desenvolupin rutes alternatives a través d'Itàlia. «La policia i els guardacostes estan en alerta», va destacar un portaveu del centre per a la gestió dels refugiats del Govern.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema