El ple del Congrés va aprovar per 218 vots a favor, 113 en contra i 4 abstencions presentar davant del Tribunal Constitucional (TC) un conflicte d'atribucions contra el Govern en funcions, per la seva negativa a sotmetre's al control parlamentari. La iniciativa, presentada de manera conjunta per tots els grups excepte el PP, es va produir després que dos ministres no acudissin a sengles compareixences en comissió a la qual estaven convocats, en entendre que no tenen l'obligació de retre comptes davant d'una Cambra que no els ha donat la seva confiança.

No obstant això, abans que el conflicte d'atribucions arribi formalment al TC, el Govern en funcions té un mes per respondre al requeriment del Congrés i revocar la seva decisió. En el cas de no fer-ho, els serveis jurídics de la Cambra registraran el recurs a l'alt tribunal. Fonts de l'Executiu van assegurar que esgotaran el termini de la seva resposta perquè es produeixi després de la possible dissolució de les Corts i la convocatòria de noves eleccions si no s'aconsegueix la investidura, passat el proper 2 de maig.

A la votació de la iniciativa al Congrés va assistir bona part del Govern, tot i que no el president, Mariano Rajoy, que ahir precisament va comparèixer davant el ple per explicar les últimes decisions de la UE sobre la crisi dels refugiats.

Rajoy va rebutjar la successió de retrets escoltats en el ple del Congrés per acceptar l'acord de la UE amb Turquia sobre els refugiats i va posar en valor aquest pacte davant dels «aprenents de messies» que creuen tenir sempre la raó. Respecte l'acord sobre els refugiats que va motivar la seva presència a l'hemicicle, el cap de l'Executiu va assegurar que en el Consell Europeu dels dies 17 i 18 de març en el qual es va tancar el pacte amb Turquia, ell va complir el mandat del Congrés amb el que va acudir a Brussel·les.

En concret, va explicar que les aportacions espanyoles van permetre que hi hagués «un respecte rigorós» a la legalitat europea i internacional i l'exclusió expressa de qualsevol tipus d'expulsió col·lectiva. «No és creïble que 28 no tinguin raó en res tot i que pensin diferent sobre tantes i tantes coses importants, i alguns, probablement aspirants a messies, creguin tenir raó en tot», va assenyalar, advertint que, amb les seves paraules, alguns haurien de donar-se per al·ludits «de manera més intensa».

Pedro Sánchez va recriminar aquesta actitud «egoista i insolidària» i va advertir a Rajoy que «no n'hi ha prou amb demanar en va quotes i esperar que els refugiats pensin en Espanya» quan la majoria d'ells estan «enlluernats» amb anar a Alemanya o als països nòrdics.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va acusar Rajoy d'«haver faltat al respecte a la sobirania» i haver «desatès» el mandat del Parlament per signar l'acord UE-Turquia, que, segons el seu parer, «estableix l'ús de la força» amb exiliats i refugiats i marca que «vides humanes són objecte de mercantilització».

Per altra banda, el PSOE, Podem i Ciutadans van protagonitzar al Congrés moments de tensió i alguna bronca en la vigília de la reunió a tres que els equips negociadors d'aquests partits celebren avui per buscar un acord per a la investidura. El líder de Podem va acusar Rivera de «cunyadisme ideològic» i va demanar a Sánchez construir un govern que no es basi ni en aquest cunyadisme ni en «bones paraules» sinó en fets. Rivera va replicar preguntant a Iglesias si el «cunyadisme» a què es refereix és també «col·locar amics, familiars i les xicotes».