El secretari de relacions amb la societat civil de Podem, Rafael Mayoral, va assegurar que el seu partit està analitzant amb «preocupació» la filtració de suposats «informes prefabricats» de la Policia abans de decidir si acudeix als tribunals per defensar-se d'aquesta «persecució». Mayoral va negar les informacions que asseguren que el seu partit es va finançar gràcies al règim veneçolà i va emmarcar aquestes notícies en l'existència d'una «estratègia de persecució de la dissidència» política a Espanya. «Hi ha coses molt tèrboles», va denunciar el dirigent de Podem, que va anunciar que estudiaran amb calma t totes les informacions que estan apareixent i, a partir d'aquí, actuaran «en conseqüència». Mayoral va deixar clar que el seu partit no es precipitarà abans d'acudir als tribunals i no farà «acusacions de gran calibre» contra el Ministeri d'Interior sense tenir proves que acreditin que està darrere d'aquestes maniobres contra Podem. El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va desmentir qualsevol participació. efe/ddg madrid

El PSOE encara veu «possible» tot i que «molt difícil» un acord «a tres» per a la investidura de Pedro Sánchez malgrat el rebuig rotund de Ciutadans a les últimes propostes que Podem va posar sobre la taula en un intent de «desbloquejar» la situació i promoure la seva aposta d'un govern «a la valenciana». Una fórmula per a un executiu d'esquerres que el PSOE va rebutjar perquè considera que l'únic acord viable és el de les «tres forces del canvi», que sumarien 199 escons al Congrés.

Després de la primera reunió «a tres» entre PSOE, Podem i Ciutadans, el que va quedar clar és que els socialistes mantenen vigent el seu pacte amb Ciutadans i advoquen perquè Pablo Iglesias pugui sumar-se a aquest consens, d'una forma o una altra. Iglesias, que va acudir a la reunió al Congrés amb un document de 20 propostes sota el braç, amb «cessions» i rebaixes del seu projecte econòmic però mantenint el dret a decidir, es va trobar amb el rebuig frontal de la formació d'Albert Rivera. Pel que fa al dret a decidir, Podem accepta desplaçar l'àmbit de la negociació a una taula de diàleg entre En comú Podem i el PSC.

El rebuig va ser expressat amb rotunditat pel vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que va alertar que amb les mesures plantejades per Podem és «impossible i inviable» un acord de govern, tot i que va confiar en què la formació de Pablo Iglesias rectifiqui la seva postura. «La perspectiva és que no hi hagi acord», va explicar Villegas, que tampoc veu a l'horitzó la possibilitat de noves reunions a tres bandes, tot i que Ciutadans donarà una resposta «formal i detallada»al document del partit de Pablo Iglesias.

El líder de Podem va assistir a la reunió negociadora encapçalant la delegació del seu partit, però després i de manera sorprenent va decidir no comparèixer en roda de premsa i va ajornar fins a avui les seves explicacions sobre la trobada. Abans, mantindrà una reunió amb la direcció de Podem i les seves confluències per fixar una posició conjunta.

Malgrat les diferències gairebé irreconciliables entre Podem i Ciutadans, el portaveu socialista, Antonio Hernando, creu que encara és possible l'acord i va avançar que la seva intenció és convocar una nova reunió la setmana que ve per donar resposta a l'oferta feta per la formació de Pablo Iglesias. La seva idea és mantenir una conversa telefònica avui entre les tres delegacions amb el desig que hi hagi una nova cita per veure com continua la negociació.

«No rebrem el document de Podem a títol d'inventari. Ens ho prendrem molt seriosament. Farem el màxim esforç i estirarem la nostra mà al màxim per a aquest acord», va insistir. El que sí que té clar el PSOE és que la seva aposta no és un govern «a la valenciana» com pretén Podem i que no és possible ni un acord «a 130» només amb Ciutadans, ni «a 161», únicament amb Podem.

La via del 199

«Estem treballant per la via del 199, creiem que és l'única oportunitat i la millor en aquests moments», va alertar. Malgrat això, tampoc va descartar totalment mantenir el diàleg només amb Podem si Ciutadans acaba aixecant-se de la taula.