El president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van presentar una defensa comuna de l'acord sobre els refugiats entre la Unió Europea (UE) i Turquia en nom de la preservació de la lliure circulació a Europa que exigeix ??el control de les fronteres exteriors. «Hem de tornar el més ràpid possible als procediments de Schengen permetent alhora un retorn als seus països, amb dignitat dels refugiats que no poden fer valer el seu dret sol·licitant l'asil», va assenyalar Hollande.

En la compareixença de premsa conjunta amb Merkel en finalitzar un consell de ministres francoalemany a la ciutat francesa de Metz, Hollande va insistir que França ha assumit la part que li correspon amb els 30.000 refugiats que acollirà aquest any.

Merkel va justificar les bondats de l'acord amb Turquia, que preveu l'expulsió dels immigrants que arribin pel mar Egeu a Grècia o que hagin arribat des de llavors, a canvi d'acceptar fins a un màxim de 72.000 dels refugiats que es troben a Turquia. «Ens trobem en una situació molt complicada amb un nombre molt important de refugiats», va assenyalar la cancellera.

Per part seva, l'organització humanitària Amnistia Internacional (AI) va alertar que milers d'immigrants i refugiats estan «detinguts en condicions calamitoses» en centres grecs. Un equip d'Amnistia va inspeccionar aquesta setmana els centres per a refugiats a les illes gregues de Lesbos i Quios, on romanen «retingudes de forma arbitrària» unes 4.200 persones, segons va relatar l'organització. La majoria d'aquests refugiats i immigrants van arribar a territori grec després del 20 de març, quan va entrar en vigor l'acord entre la Unió Europea (UE) i Ankara per tornar-los a Turquia.

Sis persones van resultar ferides dimecres a la nit en un incendi intencionat a la ciutat alemanya de Bingen, en un edifici d'habitatges en el qual també resideixen immigrants. Les sospites que podria tractar-se d'un acte premeditat es basen en l'aparició a l'edifici de creus gammades de color negre.