El Ministeri d'Exteriors va demanar explicacions a l'Ambaixada del Marroc a Madrid després de l'expulsió d'aquest país de cinc espanyols -un magistrat i quatre advocats- per solidaritzar-se amb presos saharauis i va transmetre la preocupació d'Espanya per les garanties dels afectats. El Govern del Marroc va expulsar del país cinc espanyols, dos francesos i un belga que havien arribat a Rabat per solidaritzar-se amb els presos saharauis de l'anomenat «grup de Gdaim Izik», en vaga de fam des del passat 1 de març.

Un comunicat de la Wilaya (govern civil) de Rabat va acusar els advocats d'«entrar al Marroc per estendre la discòrdia i atemptar contra l'ordre públic».

L'Associació Professional d'Advocats Saharauis a Espanya va assenyalar en un comunicat que els espanyols expulsats són el magistrat asturià Jesús María Martín Morillo, els advocats andalusos Francisco Serrano i Juan Carlos Gómez Justo, l'aragonesa Altamira Guelbenzu i la canària Maria Nieves Cubas Armas, al costat de l'advocat belga Eric David, l'advocada francesa Ingrid Metton i la assistent francesa Joelle Toutain.

Fonts diplomàtiques espanyoles van informar que l'Ambaixada a Rabat ha estat pendent des del primer moment que va tenir notícies d'aquest assumpte i que va fer diverses gestions, demanant explicacions oficials del que havia passat. El cònsol general de Rabat va estar igualment actiu des del primer moment, fent gestions consulars i podent finalment prestar als espanyols assistència consular.

El cònsol es va reunir amb els espanyols afectats per la decisió administrativa d'expulsió de les autoritats marroquines i es va posar a la seva disposició per donar-los suport en tot el possible. El Ministeri que dirigeix ??José Manuel García-Margallo va demanar oficialment explicacions de l'Ambaixada del Marroc a Madrid i va transmetre la preocupació per les garanties dels afectats.

Segons el comunicat de l'Associació Professional d'Advocats Saharauis a Espanya, els espanyols formaven part d'una missió que tenia com a objectiu visitar 13 presos polítics saharauis que fa 37 dies que estan en vaga de fam.

Un cop a l'hotel, van ser detinguts per la policia i portats a la força a dependències policials on van ser sotmesos a un intens interrogatori i expulsats, segons aquesta associació.