Espanya va elevar la seva protesta davant Veneçuela després dels «intolerables insults» de Nicolás Maduro al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, en cridar a consultes el seu ambaixador a Caracas, Antonio Pérez Hernández, que suposa la seva retirada temporal del país caribeny. És la segona vegada en aquesta legislatura que el Govern de Mariano Rajoy retira el seu ambaixador a Veneçuela.

Les relacions entre Espanya i Veneçuela van viure un episodi més de tensió després que Maduro qualifiqués Rajoy de «racista, corrupte i colonialista», i el tornés a instar a respectar el país llatinoamericà.

Hores després de conèixer-se aquestes dures paraules de Maduro, el Ministeri d'Afers Exteriors va convocar a la seva seu del Palacio de Santa Cruz l'ambaixador veneçolà a Madrid, Mario Isea, la cinquena vegada que ho fa des de desembre de 2014. Allà, Isea va traslladar, segons un comunicat de l'ambaixada de Veneçuela a Espanya, que les consideracions de Maduro remeten a una defensa davant d'una «campanya d'injúries» de partits de la dreta espanyols.