L'Audiència Nacional imputa De Arístegui i Gómez de la Serna

L'actual parlamentari del Grup Mixt al Congrés s'hi podria negar apel·lant a la seva condició d'aforat

09.04.2016 | 00:00

El jutge José de la Mata va citar com a investigat (imputat) l'exambaixador Gustavo de Arístegui i li va oferir també declarar al diputat Pedro Gómez de la Serna per les comissions percebudes per mitjançar en negocis a l'estranger, a la qual cosa aquest últim podria negar-se per ser aforat. El jutge de l'Audiència Nacional va citar Arístegui per declarar el proper 6 de maig i a Gómez de la Serna li ha proposat comparèixer el dia 10, també com a imputat, fent constar la seva condició de diputat, per la qual gaudeix d'immunitat i aforament davant el Tribunal Suprem.
De la Mata va adoptar aquesta decisió en un acte en el qual amplia de 15 a 20 els investigats en aquesta causa en què s'indaguen presumptes delictes de corrupció en transaccions internacionals, suborn, blanqueig de capitals i organització criminal, i els crida a declarar tots entre el 28 d'abril i el 10 de maig.
De Arístegui es va donar de ?baixa de militància al PP el desembre passat després de veure's querellat per aquesta causa, mentre que a De la Serna el partit li va obrir ?expedient disciplinari davant la seva negativa de renunciar a la seva candidatura a les eleccions, a les quals va concórrer com a número dos per Segòvia. Al gener, De la ?Serna es va donar de baixa del ?partit i es va integrar al Grup Mixt.
El jutge li dóna la ara l'«oportunitat» de personar-se en la causa com a part i fer ús del seu dret de declarar voluntàriament, una ?compareixença que, va afirmar, «hauria de ser, si s'escau, no com a testimoni», sinó com investigat, a l'empara de l'article 118 de la Llei d'enjudiciament criminal.
Aquestes són les primeres citacions que acorda el jutge en aquesta causa després d'admetre a tràmit al gener una querella de la Fiscalia Anticorrupció per aquests fets i després de practicar al llarg d'aquests mesos diverses diligències d'investigació, com els quatre escorcolls realitzats dijous a Pamplona a domicilis particulars i empreses.
El magistrat considera que els investigats integraven una xarxa creada per apropiar-se d'importants quantitats de diners mitjançant un complex sistema de societats pantalla. Se'ls acusa ?d'aquests delictes com a assessors d'empreses espanyoles a l'estranger, en els quals s'han detectat possibles pagaments a autoritats i funcionaris algerians i les seves famílies per dos contractes d'obra. De la Mata ha acceptat ampliar la investigació a tres persones i dues empreses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema