Bèlgica va confirmar ahir que Mohamed Abrini i Osama Krayem, detinguts com a sospitosos dels atemptats del 13-N a París, són respectivament el tercer sospitós terrorista vestit "amb barret" en l'atac a l'aeroport de Brussel·les i el segon presumpte terrorista del metro del 22-M, la qual cosa connecta els dos atacs terroristes.

"La Fiscalia federal està ara a l'espera de confirmar que Mohamed Abrini és el tercer home present en els atemptats de l'aeroport Nacional de Brussel·les", va assenyalar la Fiscalia federal belga en un comunicat, després de poc més de dues hores d'afirmar en un altre comunicat que encara no estava en condicions de fer tal afirmació.

El Ministeri públic va indicar que Abrini, detingut el divendres al costat de Krayem i quatre sospitosos més i al qual es culpa d'activitats i assassinats terroristes, "va ser sotmès als resultats de diferents exàmens d'experts i va reconèixer la seva presència en els fets". "Ha explicat que va tirar la seva jaqueta a les escombraries i que va revendre el seu barret a continuació", va agregar.

Segons el diari econòmic L'Echo, que va avançar la notícia, ?Abrini va confessar a la seva declaració que els comandos que van atemptar a Brussel·les el 22-M "volien en realitat tornar a actuar a París però els va sorprendre la investigació, que avançava massa ràpid, i llavors van decidir cometre els atemptats a Brussel·les", va afegir la fiscalia.

Es posa fi, d'aquesta manera, a la cerca de "l'home del barret", anomenat així per la roba que vestia el dia dels atacs.

Per tal de sol·licitar col·laboració ciutadana per al seu arrest, les autoritats belgues van distribuir el dijous imatges d'aquest home ?captades per càmeres de seguretat en el seu periple a peu el dia dels atemptats des de l'aeròdrom fins a carrers propers a les institucions de la Unió Europea (UE), en el qual es va desfer d'una jaqueta la troballa de la qual podria ser clau.

Un jutge d'instrucció va culpar ahir Abrini, després de prestar-li declaració, de participar en activitats de grup terrorista i d'assassinats terroristes. Els mateixos càrrecs va imposar a Osama Krayem, àlies Naim Al Ahmed, confirmat també aquest dissabte com el "segon home" que havia estat vist amb el terrorista que es va immolar a la parada de metro de Maelbeek de la capital i que, segons els mitjans, té nacionalitat sueca. Segons el diari De Standaard, els investigadors creuen que Krayem va poder deixar amagada en algun punt de Brussel·les una bossa amb explosius com la que portava el ?suïcida del metro, Khalid El Bakraoui.

Abrini era fins al divendres un dels homes més buscats a Europa després d'identificar-se en companyia de Salah Abdeslam (que també va ser detingut a Brussel·les el 18 de març i que serà extraditat a França) el passat 11 de novembre en una gasolinera del nord de França en l'autopista en direcció a París. Les empremtes i ADN d'Abrini es van trobar a més en el pis de Schaerbeek (Brussel·les) del que van marxar els dos terroristes que es van immolar a l'aeroport de Zaventem, així com a l'automòbil utilitzat en el 13-N. La Fiscalia ?relaciona així mateix a Krayem amb Abdeslam, suposat cervell logístic dels atacs del 13 de ?novembre a París. El jutge d'instrucció també va culpar de ?participar en activitats de grup terrorista i de complicitat en assassinats terroristes Hervé B. M., detingut al costat de Krayem, i a Bilal I. M.

Aquestes quatre persones estan sota arrest mentre que les altres dues, capturades alhora que Abrini, van quedar en llibertat després de ser interrogades.