L'ambaixador d'Espanya a Bèlgica, Ignacio Jesús Matellanes Martínez, va ser destituït del seu càrrec a proposta del ministre d'Afers exteriors, José Manuel García-Margallo, després d'una inspecció en la legació, amb seu a Brussel·les. L'informe de la inspecció denunciava "anomalies molt greus" en el funcionament de la missió diplomàtica, entre les quals destaca "l'absentisme" de l'ambaixador i el seu abús d'autoritat "a través de la por, l'amenaça i l'enfrontament".

El document, realitzat entre el 9 i l'11 de març, posa en evidència que "l'Ambaixada d'Espanya a Brussel·les no sembla complir les funcions essencials que li són pròpies com a Representació Diplomàtica davant les autoritats belgues, situació atribuïble a la manera de gestió del cap de missió"; és a dir, l'ambaixador Matellanes.

Davant d'això es va procedir al cessament de l'ambaixador a la capital belga que portava en el càrrec des de març de 2012, segons va publicar ahir maeix el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Fonts diplomàtiques espanyoles van explicar que els controls d'ambaixades que realitza la Inspecció General de Serveis del Ministeri d'Exteriors serveixen per "monitoritzar, de manera ordinària i habitual, el bon funcionament de les representacions diplomàtiques i consulars i la millora de la qualitat dels serveis i funcions encomanades a aquestes".

Amb caràcter excepcional, afegeixen aquestes mateixes fonts, es poden realitzar inspeccions extraordinàries "quan es donen circumstàncies que així ho justifiquen segons el parer de la superioritat".