J

ürgen Mossack i Ramón Fonseca, els propietaris del bufet panameny que porta gairebé una setmana monopolitzant els telenotícies de mig món després de la publicació dels anomenats papers de Panamà, passaran als annals de la història com el duo d'advocats que va desafiar les finances mundials. Durant dècades han guardat els secrets monetaris de centenars de milionaris a la seu principal de la seva companyia que, lluny d'allotjar-se en algun dels cridaners i opulents gratacels de la capital, es troba en un edifici modest del centre bancari panameny. Però qui són i com estan actuant?

Ramón Fonseca és el que està donant la cara i s'està sotmetent a una exposició mediàtica gairebé frenètica. Un advocat polifacètic que de la mateixa manera que escriu un poema, crea una companyia "offshore". Nascut a Panamà fa 64 anys, va estar a punt de fer-se capellà però va acabar decantant-se per les lleis i obtenint el títol d'advocat. Va començar amb un petit despatx i després de fusionar-se el 1986 amb l'empresa de Mossack -fidel company de batalles- va esdevenir copropietari del cinquè bufet més gran del món en creació de companyies "offshore".

El mateix Fonseca va dir en una ocasió que la companyia que encara codirigeix és un "monstre", tal com es revela en un dels seus informes del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), l'associació que ha destapat l'escàndol. Actualment, la signatura Mossack-Fonseca té més de 500 empleats i 40 oficines, incloses 3 a Suïssa i 8 a la Xina. El 2013 va tenir una facturació de més de 42 milions de dòlars.

Mentre ajudava als més rics i poderosos del món a amagar els seus diners en diferents paradisos fiscals, Fonseca rentava la seva consciència en política i en activitats de diferent tipus. Fins fa un mes presidia el governant Partit Panamanyista -nacionalista- i ostentava el càrrec de ministre conseller al Govern de Juan Carlos Varela, llocs als quals va renunciar (o el van fer renunciar) per suposadament defensar al Brasil en la implicació de la signatura en el cas de corrupció Lava Jato.

Convertit avui en el capdavanter de l'opacitat financera, Fonseca va pertànyer del 2004 al 2007 al Consell Assessor de la filial panamenya de Transparència Internacional, l'organització que es dedica a denunciar la corrupció política a aquest món. El panameny també va ser assessor legal de la Conferència sobre el Desenvolupament Comercial de les Nacions Unides a Ginebra. La seva carrera política i empresarial ha transcorregut en paral·lel a la seva veritable vocació: la literatura. Amant de les lletres, té publicades diverses obres de teatre i novel·les.

L'altra part del tàndem, Jürgen Mossack, porta desaparegut en combat des del diumenge de la setmana passada. Només ha fet un parell de declaracions a un mitjà anglosaxó i té la premsa local completament abandonada. Els que el coneixen diuen que odia parlar en públic i que compleix a ulls clucs amb l'estereotip del ciutadà alemany: reservat i seriós.

Va néixer el 1948 a una localitat propera a Nuremberg (Alemanya), a principis dels anys 60 va aterrar amb la seva família a Panamà. Segons diversos cables nord-americans als quals ha accedit l'ICIJ, el pare de l'ara injuriat advocat era un nazi que va pertànyer a les sanguinàries Waffen-SS i que es va oferir a la CIA per treballar com a espia a la Cuba de la postrevolució.

Mossack forma part del Club Unió, l'associació més selecta de Panamà en on es mouen els fils d'aquest petit país de poc 4 milions de persones que porta liderant el creixement econòmic d'Amèrica Llatina des de fa diversos anys. A més del bufet, l'alemany té diverses plantacions de teca i negocis immobiliaris, tal com han apuntat els informes de l'ICIJ.