El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va mantenir ahir la seva oferta d'una gran coalició amb PSOE i Ciutadans, encara que tots dos partits van tornar a deixar clar que no pactaran amb els populars, mentre que Podem va demanar als socialistes que es decideixin ja entre pactar amb el PP o amb ells.

Després del fracàs de les negociacions per a un acord de govern entre PSOE, Podem i Ciutadans, els partits van tornar a mantenir ahir les seves posicions de cara a un pacte per tractar d'evitar que es repeteixin les eleccions generals.

El president del Govern en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, va mantenir des de Barcelona la seva oferta d'una gran coalició amb PSOE i Ciutadans per ser "l'única cosa que és viable".

Una oferta a les formacions polítiques de Pedro Sánchez i Albert Rivera als quals, no obstant això, va advertir que la proposta sobre la qual vol pactar és la que ha posat sobre la taula el Partit Popular, amb els seus cinc pactes d'Estat.

El cap del Govern va subratllar que el pacte entre PSOE i Ciutadans, que pretenia "derogar" totes les reformes del PP, va ser "derrotat en les Corts" i per això la proposta que "està en vigor ara" és la del PP.

En el mateix sentit va parlar la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, qui va oferir un "diàleg sincer i lleial" perquè Espanya tingui un "bon govern", però al mateix temps va avisar que "del PP no cal esperar ni invents ni improvisacions".

Des del PSOE, el seu secretari d'Organització, César Luena, va mostrar la disposició del seu partit a aconseguir "sempre" acords d'Estat amb el PP però "mai" per formar Govern perquè els socialistes, va dir, tenen el compromís "de canviar a Mariano Rajoy i al Partit Popular".

A l'espera de la trucada de Rajoy a Sánchez, el dirigent socialista va afirmar que el president del Govern "és tan mandrós que ni per trucar s'hi posa". Luena també va tenir paraules de crítica per al líder de Podem, Pablo Iglesias, qui al seu judici ha deixat clar que l'única cosa que volia eren "les butaques i l'autodeterminació".

???El va acusar de "trair el canvi i l'esperit de canvi dels seus votants" i va afirmar que serà la seva responsabilitat "impedir un Govern del canvi, permetre que segueixi Rajoy en funcions i buscar una repetició de les eleccions".

Ciutadans per la seva banda va demanar a Rajoy, al que segueix veient incapaç de liderar una nova etapa política, que deixi la "pinça de l'immobilisme" que té amb Podem, boicotejant possibles solucions per evitar unes noves eleccions generals. José Manuel Villegas, sotssecretari general de Ciutadans, va criticar així mateix a Pablo Iglesias per fer "parany" i enganyar als seus militants en plantejar la consulta divendres a les seves bases sobre un "engany", ja que a l'alternativa del pacte PSOE-C's contraposa una altra que "no existeix": una aliança de Podem amb els socialistes i altres forces d'esquerra i independentistes.

Podem va anunciar divendres que consultarà la setmana que ve a la seva militància si facilita un govern del PSOE amb Ciutadans o segueix apostant per un executiu "a la valenciana" amb les forces d'esquerres. La consulta als gairebé 400.000 inscrits de Podem se celebrarà entre el 14 i 16 d'abril encara que el resultat no es coneixerà fins al dia 18, al límit del termini per poder articular un nou ple d'investidura.

El secretari polític de Podem, Íñigo Errejón, va assegurar que encara hi ha "moltes condicions perquè pugui haver-hi Govern de canvi" a Espanya, encara que va demanar als socialistes que es decideixin ja entre pactar amb el PP o amb la formació morada. "No volem que hi hagi noves eleccions, a més, no fa falta, hi ha números i hi ha condicions com perquè no sigui necessari arribar a noves eleccions i es pugui conformar un Govern de canvi", va precisar.

Pablo Iglesias també va parlar des de Barcelona per retreure que altres formacions hagin volgut "domesticar" i "normalitzar" Podem després de les eleccions, ja que va afirmar que el seu partit no es vendrà i passarà a l'oposició si cal.