«PAPERS DE PANAMÀ»

Cameron publica la seva declaració fiscal, esquitxat pels "papers de Panamà"

El primer ministre britànic es converteix en el primer cap de govern a publicar la renda per demostrar la seva legalitat

11.04.2016 | 08:23
El primer ministre britànic, David Cameron, arribant al miting del partit conservador després de l´escàndol.

El primer ministre britànic, David Cameron, es va convertir ahir en el primer cap del Govern del Regne Unit a publicar la declaració d'Hisenda, en un intent per dissipar la controvèrsia pel cas dels papers de Panamà. Enmig d'una forta pressió mediàtica i política, Cameron va facilitar els detalls fiscals dels seus ingressos corresponents als anys entre 2009 i 2015, després que sortís a la llum, a partir dels documents del bufet Mossack Fonseca, els seus beneficis d'una inversió del seu pare, Ian, en un paradís fiscal.

A simple vista, les aportacions d'impostos del primer ministre no indiquen que tingués ingressos dubtosos, però els mitjans qüestionen avui dos regals de 100.000 lliures, un total de 246.000 euros, que li va fer la seva mare, Mary Cameron, el 2011 després de la mort del seu pare.

Segons la declaració d'Hisenda de l'últim període fiscal, 2014-15, el primer ministre va pagar 94.037 euros en impostos sobre ingressos de 246.377 euros, que inclouen el seu sou com a primer ministre i el lloguer de la casa familiar al barri de Notting Hill, situat a l'oest de la ciutat de Londres.

Els ingressos estan formats pel seu sou com a cap del Govern, 172.842 euros; una aportació de 12.095 euros del Partit Conservador, un ingrés de 57.685 euros del lloguer de casa a Londres i 3.753 més en interessos d'un compte bancari.

En anys anteriors, les declaracions mostren que va heretar 369.000 euros del seu pare mort al 2010, sobre el que no va pagar impostos perquè el mínim fiscal imposable en cas d'herència era de 399.750 euros, i un altre any va rebre els dos pagaments de 123.000 euros de la seva mare.

Els mitjans indiquen que la mare de Cameron va heretar accions de la inversió del seu marit a Bahames, pel que no està clar si el regal que Mary Cameron li va fer al seu fill en 2011, un any després d'arribar al poder, va procedir de la venda dels títols.

Després de negar que no tenia interessos en paradisos fiscals, Cameron va reconèixer en una entrevista el dijous que va tenir accions per valor de més de 37.500 euros al fons d'inversió del seu pare, Blairmore Holdings, cosa que li va suposar un benefici de 23.370 euros quan les va vendre, si bé va pagar els impostos corresponents al Regne Unit.

En els sis anys compresos entre 2009 i 2015, Cameron va guanyar un total de gairebé 1.353.00 d'euros i va pagar uns 492.000 en impostos, segons el resum de les declaracions d'Hisenda fetes públiques avui per la residència de Downing Street.

El primer ministre va admetre que havia comès errors en la forma en què havia abordat les revelacions contingudes en els papers de Panamà, uns documents que han tret a la llum que polítics, rics i famosos han fet inversions en paradisos fiscals per evitar el pagament d'impostos.

El líder "tory" del partit consevador va subratllar que la seva intenció és ser "transparent" sobre la polèmica, encara que l'oposició laborista va exigir que es doni explicacions al Parlament com més aviat millor. En unes declaracions a la cadena briànica BBC, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va insistir que vol veure els documents de Cameron.

"Necessitem saber el que hi ha exactament en la declaració. Necessitem saber per què va posar diners a l'estranger en primer lloc. Hi ha preguntes que ell ha de contestar. Crec que hi ha una tasca del Parlament", va subratllar Corbyn sobre la importància de un escrutini parlamentari sobre la situació fiscal de Cameron.

"Aquesta és una situació moral. Si guanyes diners, pagues impostos. Si guanyes molts diners, pagues més impostos", va afegir Corbyn, que va prometre donar a conèixer la seva declaració d'Hisenda "molt aviat" encara que va recalcar que, en ella, "no hi ha sorpreses".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema