Un vídeo publicat al portal YouTube mostra a un grup de 'voluntaris' que es presenten com a "caça-immigrants" i que es dediquen a recórrer la frontera de Bulgària amb Turquia per detenir els immigrants que intenten entrar al país de forma il·legal .

La gravació mostra a diversos afganesos capturats pels 'voluntaris' que romanen tombats a terra amb les mans lligades a l'esquena. Els homes búlgars els increpen i els criden que abandonin Bulgària i tornin a Turquia. "Bulgària no, tornin a Turquia", exclama un dels homes.

El vídeo, segons informa l'agència de notícies búlgara Novinite, va ser difós per primera vegada a la xarxa social Facebook per un usuari identificat com Joseph Louis Barrow, amb el següent comentari: "Detenció de migrants i devolució a Turquia. Ni 112 ni policies traïdors. Estem actuant pel nostre compte".

La Fiscalia de la localitat de Malko Tarnovo, un municipi de la regió de Burgas pròxim a la frontera amb Turquia, ha posat en marxa una investigació pel que creuen que són detencions il·legals, un delicte que a Bulgària està penat fins amb sis anys de presó.

La ministra de l'Interior búlgara, Rumyana Bachvarova, ha criticat les accions que mostra el vídeo i ha dit que les autoritats han de ser previngudes davant "no només als que creuen il·legalment les fronteres sinó amb aquells disposats a abusar-ne, ja sigui per diners o per aconseguir fàcilment una perillosa fama".

El portal d'informació balcànica Balkan Insight va informar divendres passat que els 'voluntaris', que vesteixen uniformes d'estil militar, formen part del col·lectiu nacionalista Organització per a la Protecció dels Ciutadans Búlgars i va assegurar que un d'ells ha estat "premiat" per la Policia de Fronteres per una patrulla en què van capturar a 23 refugiats prop de la frontera amb Turquia la setmana passada.

Segons un missatge publicat per la pròpia Organització per a la Protecció dels Ciutadans Búlgars al seu web el 3 d'abril, la captura dels 23 immigrants -18 homes, tres dones i dos nens- va tenir lloc quan els 'voluntaris' donaven un "tomb pel bosc" acompanyats per un equip del programa de televisió 'En terra de ningú'. El grup manté que els van detectar, els van detenir i els van portar a un poble proper perquè la Policia es fes càrrec d'ells.