Alemanya sospita que l'Estat Islàmic podria haver-se infiltrat al seu exèrcit

El Govern estudia que les Forces Armades actuïn dins del país davant una amenaça terrorista

13.04.2016 | 07:17

Els serveis alemanys de contraintel·ligència militar (MAD) van fer públic un informe que expressa la sospita que el grup gihadista Estat Islàmic podria haver-se infiltrat a la Bundeswehr, l'exèrcit alemany, amb la intenció de recaptar armament i monitors per als seus camps d'entrenament a Síria i l'Iraq. El MAD no parla d'intents d'infiltració sistemàtics, però la seva sospita està avalada amb dades preocupants: 29 antics soldats han viatjat a Síria i l'Iraq per lluitar a les files de grups extremistes, inclòs l'Estat Islàmic, i ara mateix s'investiga altres 65 soldats per sospita de tendències islamistes.
Des de 2007, el MAD ha investigat 320 casos de presumptes islamistes a les files de l'exèrcit, dels quals un 7 per cent van ser considerats extremistes. «La Bundeswehr, com tots els exèrcits, pot ser molt atractiu per als islamistes a la recerca d'armes per a entrenament, pel que estem davant un perill real que ha de ser abordat de manera molt seriosa», va afirmar el comissionat parlamentari per a les Forces Armades, Hans-Peter Barlels.
Un perill real perquè les indagacions del MAD, independentment de les xifres, han posat al descobert la manca de controls que hi ha a la Bundeswehr, tret dels soldats i oficials que treballen en àrees sensibles o amb informació classificada.
Es tracta d'una llacuna prou preocupant com perquè el ministeri de Defensa no la ignori. Portaveus d'aquest departament van anunciar que a finals de mes presentaran al consell de ministres un projecte de llei que reforçarà els controls a tots els seus efectius per evitar infiltracions. El projecte de llei preveu, entre d'altres, l'estudi exhaustiu de tots i cadascun dels aspirants a formar part de la Bundeswehr, inclosa la formació, l'origen familiar i les creences religioses, així com controls periòdics dels seus efectius.
Paral·lelament, el Govern alemany estudia la possibilitat que les Forces Armades actuïn a l'interior del país davant una possible amenaça terrorista o riscos per a la seguretat, una reforma previsiblement polèmica en un país que, després del règim nacionalsocialista, va restringir el marge d'acció del seu exèrcit . La proposta està inclosa en l'esborrany d'un nou Llibre Blanc sobre la política de seguretat i el futur de les Forces Armades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema