L'exalcaldessa de València Rita Barberá va declarar en el judici del cas Nóos que va suggerir a Iñaki Urdangarin que es dirigís a les institucions que finalment van pagar 3,1 milions d'euros per les tres edicions de fòrums sobre esdeveniments esportius, encara que va destacar que no va ordenar la seva contractació. «Ni vaig ordenar, ni vaig signar, ni vaig recomanar res, absolutament res», va manifestar en la seva compareixença com a testimoni Barberá, qui va mantenir una reunió al gener de 2004 amb Urdangarin i el seu soci a l'Institut Nóos, Diego Torres, en la qual li van presentar el projecte dels fòrums València Summit.

Va considerar el seu pla «interessant», encara que «incomplet» i «massa genèric», i els va indicar que el plantegessin a la Fundació Turisme Valencia Convention Bureau (Ftvcb), amb participació municipal, i a l'empresa pública autonòmica Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa).

«M'agradaria moltíssim que em creguessin que en el moment que va finalitzar la reunió al meu despatx amb el senyor Urdangarin i el senyor Torres, per a mi, en aquell moment, de debò, va acabar la meva preocupació i ocupació en els València Summit», va afirmar.

Sobre el fet que recomanés a Urdangarin i Torres acudir a Cacsa, que no era de competència municipal, Barberá va explicar que va suggerir aquelles entitats que ella sabia que es dedicaven a la promoció de València.

Per part seva, l'empresària especialitzada en congressos Gabriela Sales, exmembre del patronat de la Fundació Turisme València Convention Bureau, va considerar injustificat que aquesta entitat, participada per l'Ajuntament, pagués a l'Institut Nóos «el dineral» que li va abonar pels fòrums València Summit. «Mai ens podíem imaginar que organitzar un congrés suposaria que València hagués d'assumir un cost d'aquesta magnitud, ni de deu vegades menys», va declarar.

Sales va apel·lar a la seva experiència de 26 anys en l'organització d'esdeveniments i congressos per assegurar que el patrocini del qual es va beneficiar la fundació d'Urdangarin per als València Summit va ser completament inusual.