El Congrés va aprovar tramitar la iniciativa «estrella» de Podem, la «Llei 25 d'emergència social», que prohibeix els desnonaments sense alternativa d'habitatge, condona deutes hipotecaris o garanteix el gas i l'electricitat a famílies sense recursos; encara que la norma decaurà si hi ha noves eleccions. El ple del Congrés va donar suport amb els vots favorables de tots els grups parlamentaris, excepte els del PP, i amb l'abstenció de Ciutadans i PNB, iniciar la tramitació de la proposició de llei que ha presentat Podem i que hauria de ser esmenada en comissió. No obstant això, aquest procés parlamentari faria que la Llei decaigués en el cas que es convoquin eleccions generals, ja que les Corts es dissoldrien i no hi hauria temps de finalitzar aquesta tramitació. La Llei 25 de Podem tindria un «cost zero», segons la seva memòria econòmica, i persegueix universalitzar la sanitat, l'habitatge i garantir el subministrament energètic per a famílies i col·lectius vulnerables, com dones víctimes de violència masclista o discapacitats. EFE madrid

El Rei va convocar una nova ronda de reunions amb els partits els propers dies 25 i 26 per calibrar si pot proposar un candidat a la Presidència del Govern que reuneixi els suports suficients o es procedeix a dissoldre les Corts perquè es convoquin noves eleccions el 26 de juny. La ronda de consultes, la tercera des dels comicis del 20 de desembre, tindrà lloc una setmana abans que expiri el termini per saber si és possible la investidura, fet pel qual serà l'última oportunitat per veure si Felip VI atorga la seva confiança a algun dels candidats.

El president del Congrés, Patxi López, va considerar «raonable» la decisió del Rei i es va mostrar convençut que només proposarà a algú si té garanties que no serà una investidura fallida. A falta de dues setmanes perquè se celebri aquesta última ronda de consultes, la situació roman invariable davant la negativa de Podem a la nova petició del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, perquè doni suport a un govern de canvi al costat de Ciutadans.

Sánchez va assegurar que no es rendeix i va instar Iglesias a que, en «l'hora límit», contribueixi a «posar fi al govern de la vergonya» de Mariano Rajoy. En una reunió amb els diputats i senadors socialistes al Congrés, Sánchez també va emplaçar el president de Ciutadans, Albert Rivera, a «abandonar les línies vermelles» i afavorir una negociació amb Podem per negociar un acord tripartit.

«Demano, tant a Rivera com a Iglesias, que es deixin de vetos i exclusions i que entre els tres posem en marxa el canvi. La meva mà segueix estesa. Jo no em rendeixo. Fins a l'últim minut de la legislatura tindran en mi un aliat per aconseguir el canvi que mereixen i necessiten els espanyols», va apel·lar.

Sánchez va expressar el seu desig que Podem sigui «un actor protagonista del canvi» i, en cas que avali la seva investidura, es va comprometre a fer «un govern transversal, representatiu, plural i exemplar».

No obstant això, el missatge del líder del PSOE va tornar a ser ignorat davant la insistència d'Iglesias que la solució és un govern d'esquerres o una gran coalició amb el PP. «Sánchez ha de triar: o permet que governi el PP o ha de formar un govern amb nosaltres, i si no, hi haurà eleccions i ho sento molt, sortirem amb la millor voluntat per guanyar-les», va dir.

Segons el dirigent de Podem, Sánchez segueix «ficat en una gàbia molt estreta» i si no surt d'ella seran inevitables les eleccions. «Tant de bo el PSOE li permetés negociar amb nosaltres, que seria el més sensat, i no aquesta bogeria que no va enlloc», va desitjar el líder de Podem després de demanar que «ja està bé de prendre el pèl a la gent».

Davant la persistència de Sánchez que no és possible la gran coalició amb el PP, el portaveu del grup popular al Congrés, Rafael Hernando, li va demanar que no jugui més amb els espanyols. Hernando va enviar un encàrrec a Albert Rivera perquè deixi d'actuar com «un marcià».

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, veu «gairebé impossible» poder arribar a un acord en dues setmanes en assegurar que els partits «de la pinça», PP i Podem, s'han posat ja en marxa per a uns nous comicis.