Un 11% de les llars espanyoles, amb més de cinc milions de persones, no tenen possibilitat d'escalfar-se a l'hivern per incapacitat de pagar la factura energètica, segons un estudi realitzat per l'Associació de Ciències Ambientals (ACA). Els experts d'ACA defineixen la incapacitat econòmica per pagar l'energia com a «pobresa energètica», i, per tercera vegada, han portat a terme una investigació sobre a quantes llars espanyoles afecta que va ser presentada durant una jornada a Madrid.

L'estudi es basa en dades de 2014, i la seva la xifra de llars afectades per pobresa energètica (un 11%) és superior a la mitjana europea (10,2%) i un 22% superior a la del primer estudi d'aquestes característiques que va fer ACA usant xifres de 2012.

A més, l'últim informe revela que fins a un 21% de les llars espanyoles experimenta condicions associades a la pobresa energètica, és a dir, «la llar no rep una quantitat adequada de serveis de l'energia per dificultats per pagar la factura», va explicar Sergio Tirado, director acadèmic de l'estudi i vicepresident de ACA.

Per altra banda, l'Eurocambra va adoptar una resolució que demana als països membres que declarin una «moratòria» a les desconnexions de calefaccions a l'hivern perquè les llars pobres no quedin sense energia, i va instar la Comissió Europea a analitzar possibles sistemes d'ingressos mínims a la UE. El text no vinculant va ser adoptat per 310 vots a favor, 73 en contra i 26 abstencions.

Els eurodiputats argumenten també que la UE s'està allunyant més del seu objectiu estratègic per al 2020 de treure almenys 20 milions de persones de la pobresa en els propers quatre anys. Consideren que la Comissió hauria d'avaluar si els sistemes d'ingressos mínims a la UE poden permetre les llars afrontar les seves necessitats bàsiques.

Els eurodiputats pretenen en aquest context reduir els costos energètics de les famílies i demanen més suport per a les que tenen pocs mitjans, així com més inversions en projectes d'eficiència energètica per a reduir les factures energètiques.

La portaveu del Govern català, Neus Munté, va celebrar que el Parlament Europeu vagi «en la línia» del Govern en la lluita contra la pobresa energètica. Munté va considerar que el Parlament Europeu, com el Govern, ha entès «que és una qüestió de drets i dignitat protegir les persones més vulnerables».