Detenen cinc persones al Regne Unit per delictes de terrorisme

La ministra belga de Mobilitat dimiteix per les errades de seguretat en els aeroports del país

16.04.2016 | 00:00

Cinc persones van ser detingudes al Regne Unit per presumptes delictes de terrorisme en una operació policial coordinada amb les autoritats de França i Bèlgica. La Policia de West Midlands, al centre d'Anglaterra, va explicar que tres homes i una dona d'entre 26 i 59 anys van ser arrestats dijous a la ciutat de Birmingham. Un altre home de 26 anys, igualment procedent d'aquesta localitat, va ser detingut a l'aeroport londinenc de Gatwick.
El subcomissari Marcus Beale va explicar que l'operació «forma part d'una extensa investigació de la unitat antiterrorista de la Policia de West Midlands» juntament amb «l'MI5 (el servei d'intel·ligència interior britànic) i socis internacionals». Entre aquests socis hi ha les autoritats franceses i belgues, i l'objectiu de l'operació és tallar qualsevol amenaça de terrorisme al Regne Unit després dels atemptats de París de 13 de novembre, i Brussel·les, del 22 de març.
Les detencions estaven planejades i es van fonamentar en informació obtinguda pels serveis d'intel·ligència, va apuntar Beale, que va destacar que en cap moment hi va haver risc per al públic «ni hi ha informació que s'estigués planejant un atac al Regne Unit».
Per altra banda, la ministra belga de Mobilitat, Jacqueline Galant, va dimitir després de les crítiques a la seva gestió per les errades de seguretat dels aeroports belgues, dels quals va alertar el 2015 la Comissió Europea (CE) sense que el seu ministeri prengués mesures. La dimissió de Galant va ser acceptada pel primer ministre belga, el liberal Charles Michel.

Alerta de Brussel·les
La Comissió Europea va alertar en sengles informes de 2011 i de juny de 2015 de «greus deficiències» en el control de la seguretat dels aeroports belgues, entre ells el de Brussel·les, objecte d'un atemptat el passat 22 de març. En un primer moment, tant Galant com Michel van afirmar que el Ministeri de Mobilitat no va tenir accés a aquests documents. No obstant això, uns documents publicats per diversos diaris, entre ells Le Soir i La Libre Belgique, proven que Galant sí que era conscient de les deficiències advertides des de la CE i que fins i tot va assistir a reunions on es va parlar sobre aquests informes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema