A deu dies de la ronda de contactes del Rei amb els dirigents polítics per constatar si serà necessari repetir les eleccions, el Govern va advertir al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que l'única opció que li queda per evitar-les és que arribi a una entesa amb el PP. És el que va assegurar la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, que va garantir que el PP defensaà «fins a l'últim moment» la gran coalició amb el PSOE.

La vicepresidenta va insistir que Sánchez es troba actualment en una situació en què «la millor opció i l'única que li queda seria entendre's amb el PP». Segons la seva opinió, l'actitud del líder del PSOE no «ajuda gaire a l'interès general», com tampoc ho fa el «sistema» que proposa amb Ciutadans i Podem.

Però Sánchez segueix insistint que el seu objectiu és fer que el PP passi a l'oposició, un argument que creu reforçat amb casos com els del ja exministre Soria. Per tal d'aconseguir-ho, va tornar a demanar a «aquells que tenen a la seva mà evitar la repetició d'eleccions, que facin un pas endavant». Això no obstant, es va mostrar convençut que, si hi ha eleccions, els espanyols el «premiaran» a ell i el president de Ciutadans, Albert Rivera, per haver «intentat l'acord» per governar, i «castigaran» el líder de Podem, Pablo Iglesias, i Rajoy per «vetar» i per «vegetar», respectivament.

Proposta vigent

El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, va assegurar que la proposta per aconseguir «un canvi de govern real» continua oberta per al PSOE i va advertir que «seria una tragèdia» que triomfés l'opció de la «gran coalició» entre PP, PSOE i Ciutadans. «Estic segur -va afegir- que hi està havent converses, possiblement discretes, explorant aquesta via».