El ministre d'Indústria, Energia i Turisme en funcions, José Manuel Soria, va presentar la renúncia expressa de tots els seus càrrecs al Govern, el Congrés i el PP en veure's acorralat pels documents que el vinculen a paradisos fiscals i, sobretot, per les seves «contradiccions» en explicar-los. Soria va posar així el punt final a una carrera política de més de vint anys en el temps de descompte de la seva etapa com a ministre, després d'una setmana en què el degoteig de filtracions i documents qüestionava les confuses declaracions del ministre.

«Ningú pot estar al Govern si ha operat des de paradisos fiscals», va assegurar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, unes paraules que va subscriure la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría.

La renúncia de Soria -la primera de la democràcia per a un ministre en funcions- va desencadenar una onada de reaccions en els partits de l'oposició, sobretot dirigint la mirada al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, a qui van exigir explicacions. Aquesta renúncia expressa és l'única possibilitat per donar sortida a un ministre en funcions, ja que no pot dimitir ni ser cessat perquè tot el Govern es troba cessat des de l'endemà de les eleccions generals.

L'escàndol polític i econòmic va començar dilluns amb la publicació, com a part dels papers de Panamà, que Soria va ser administrador d'una empresa registrada al paradís fiscal de les Bahames durant uns mesos de 1992. Aquesta notícia, que va ser immediatament titllada d'«error» per l'exministre, va donar lloc a noves informacions que el relacionaven amb una societat al paradís fiscal de Jersey i vinculaven els negocis de la seva família i la seva pròpia firma amb tota una xarxa societària internacional.

Han estat precisament aquestes «contradiccions en les explicacions», més que el fons de la qüestió, les que han desencadenat la renúncia, segons va assenyalar el ja exministre en un comunicat, si bé va apuntar que no comptava amb informació «precisa» de quelcom ocorregut fa més de vint anys.

Així, després de reconèixer «el dany evident que la situació està causant al Govern d'Espanya, al PP, als meus companys de militància i als votants», va optar per assumir la responsabilitat perquè «la política és una activitat que ha de ser en tot moment exemplar».

Nombroses reaccions

Des de primera hora del matí es van anar succeint les reaccions per part de tots els partits polítics. El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, va reconèixer que en tot el procés que ha acabat en la renúncia de Soria «els errors s'han produït en l'explicació».

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va exigir que Rajoy comparegui al Congrés per «explicar totes les qüestions del cas Soria», i va considerar que aquest havia renunciat als seus càrrecs com a «assumpció de responsabilitats que se li exigia».

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va criticar que «Rajoy ni tan sols ha estat capaç d'avançar-se» a la renúncia del ministre, davant d'uns fets que «s'han d'explicar, investigar i que es pagui el que es deu».

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, també va exigir al president del Govern que «doni la cara» al Congrés i va afegir que Rajoy «s'ha amagat com sempre».

El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, assumirà el despatx ordinari de les responsabilitats del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Rajoy va aprovar un reial decret pel qual disposa que De Guindos assumeixi el despatx ordinari dels assumptes d'Indústria davant la vacant produïda per la renúncia de Soria.

La vicepresidenta del Govern havia assenyalat al matí que «bona part de les funcions» seguiran sent desenvolupades pels secretaris d'Estat, subsecretaris i la secretaria general d'Indústria. Sáenz de Santamaría va explicar que no es tracta d'una «suplència» com a tal, ja que un Govern en funcions no pot nomenar ministres, sinó d'una «delegació» de responsabilitats a un altre ministeri.

En virtut d'aquest decret, Economia assumirà a partir d'ara les funcions en matèria d'indústria, energia, telecomunicacions i turisme, encara que en tractar-se d'un Govern en funcions les responsabilitats es veuran bastant minvades.

L'àrea d'energia inclou l'electricitat, amb una reforma elèctrica ja acabada; el gas natural; el petroli, un sector força liberalitzat en el qual queden poques competències; renovables, la retribució de les quals està fixada per als propers anys, o el carbó, una matèria polèmica a l'espera de regulació.

La divisió industrial es troba aplicant un pla de digitalització i la de telecomunicacions, estable fins que s'alliberin les freqüències per al 5G. En matèria turística, potser la que millors resultats ha registrat en els últims anys, bona part de les actuacions es duen a terme a través de Turespaña, que s'encarrega de la promoció del país.