La Guàrdia Civil va detenir ahir a Algesires una parella formada per un marroquí i una espanyola residents a Granada que estaven a punt de viatjar al Marroc amb el seu fill menor i, des d'allà, traslladar previsiblement a Síria. La parella mantenia contactes per internet amb persones relacionades amb l'Estat Islàmic, o Dáesh, que els haurien animat a viatjar a Síria per unir-se a la causa gihadista, unes comunicacions que van començar arran de la recent immolació del germà del detingut en un atemptat suïcida a Síria.

La mort del germà hauria estat, segons ha informat el Ministeri de l'Interior, el que va precipitar la partida de la parella, que, en el moment de l'arrest, es disposava a viatjar al Marroc en companyia del seu fill menor, sobre el qual s'han adopatat les mesures oportunes de protecció. Pel que sembla, els detinguts anaven a deixar al menor al Marroc amb algun familiar i desplaçar-se des d'allí a un tercer país, previsiblement fins arribar a Síria.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha qualificat les detencions de "preventives". "Que pensessin abandonar Espanya i la coïncidència amb la mort el germà en una acció suïcida ha precipitat la detenció, ha dit. El ministre ha aclarit que aquest tipus d'arrestos s'han intensificat donat l'estat actual d'alerta 4 antiterrorista que fa que s'intensifiquin les tasques de prevenció i investigació.

En el marc de l'operació, els agents han practicat diversos registres en habitatges de Granada relacionades amb els detinguts, una d'elles situada al carrer Doctor Vaca Castro del barri de la Chana, que ha estat inspeccionada des de la matinada i fins a primera hora de aquest matí.

Un pis ocupat il·legalment

Fonts de la investigació han detallat que durant l'operació, anomenada Sabre, s'han confiscat al domicili glans amb droga, mòbils i material informàtic.La parella havia ocupat de manera il·legal l'habitatge registrada, propietat d'un banc, segons han indicat les mateixes fonts.

La investigació de la Guàrdia Civil que afecta la parella gira al voltant de "diverses persones que formen part d'una àmplia estructura de suport al Dáesh", ha explicat el ministre de l'Interior. Fernandez Diaz, que assistia ahir a Girona a un dinar amb polítics i empresaris, va destacar que des que es va incrementar l'estat d'alerta, s'han produït 120 detencions. És a dir, ha manifestat, "gràcies a un marc jurídic extraordinari" i a "la magnífica col·laboració i coordinació que hi ha entre l'Audiència Nacional, els jutges centrals d'instrucció, els fiscals i els serveis encarregats de la lluita antiterrorista".

A l'Audiència Nacional, ha informat que "hi ha dues-centes investigacions que afecten quatre-centes persones" relacionades amb el gihadisme i que, tot i que hi ha un "risc elevat" d'atemptats, es posa de manifest "que treballa les 24 hores els 365 dies de l' any per impedir que els terroristes es surtin amb la seva".

Els detinguts passaran a disposició d'aquest tribunal, concretament del titular del jutjat central d'instrucció 2, Ismael Moreno, en els pròxims dies.

Amb les detencions d'ahir ascendeixen a 18, almenys, els detinguts per les forces de seguretat espanyoles per la seva vinculació amb el terrorisme gihadista en el que va d'any. D'aquestes 18 persones, 17 han estat arrestades a Espanya i una al Marroc en col·laboració amb les forces de seguretat d'aquest país, en un total de 9 operacions, segons dades del Ministeri de l'Interior.

L'operació més important registrada aquest any va tenir lloc el passat 7 de febrer i va culminar amb la detenció de set persones a les províncies d'Alacant, València i Ceuta, suposats components d'una cèl·lula que enviava armes, material militar i diners a organitzacions terroristes a l'Iraq i Síria, com Jahbat al Nusra i Estat Islàmic, dissimulat com a ajuda humanitària.

Poc més de dues setmanes després d'aquesta operació, el 23 de febrer, la Policia Nacional, en col·laboració amb la policia marroquina, va desarticular igualment una altra cèl·lula de captació i adoctrinament de menors de Ceuta per sumar-se a l'Estat Islàmic i va detenir quatre persones, tres d'elles a la ciutat autònoma i una altra a Nador (Marroc), entre elles Hamed Abderrahman Ahmed, Hmido, conegut com"el talibà espanyol".