Més d'un centenar de legisladors del Congrés brasiler que decideixen el futur de la presidenta, Dilma Rousseff, té comptes pendents amb la Justícia o està sota investigació.

El ple de la cambra baixa, composat per 513 legisladors, debat en una sessió maratoniana -que va començar divendres i conclourà amb la votació avui- si hi ha motius per avançar en un judici polític per tal de destituir Rousseff.

El més sorprenent és que almenys 50 d'aquests legisladors estan acusats de delictes -majoritàriament vinculats amb corrupció- i un altre centenar està sota investigació.

Cap tribunal ha acusat Dilma Rousseff, però l'oposició sosté que hi ha motius per a la seva destitució per maquillar els comptes públics el 2014 i 2015, modificar els pressupostos per decret i contractar crèdits amb la banca pública.

Una acusació, denuncia el governant Partit dels Treballadors (PT), que amaga un intent "colpista" de tombar l'Executiu.

Entre els "botxins" de Rousseff, el seu vicepresident, Michel Témer, del poderós Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), que assumiria la Presidència si finalment prospera la destitució de la mandatària i que enfronta també una amenaça de judici polític.

L'altre gran impulsor del "impeachment" és Eduardo Cunha, portaveu de la cambra baixa, del PMDB, acusat de rentat de diners, de rebre suborns i de mantenir en secret comptes opacs a l'exterior.

Però Cunha no és l'únic. A les files del PMDB , que durant dècades ha actuat com la clau dels governs de diferents colors polítics , hi ha altres dirigents amb causes pendents amb la Justícia.

El president del Senat, Renan Calheiros ( PMDB ), està sota investigació per suposats suborns en negocis per a la petroliera estatal Petrobras.

La llista d'investigats també és llarga en el PT , començant pel mateix expresident Luiz Inácio Lula da Silva, en la mira de la Justícia per la seva presumpta vinculació amb la corrupció a Petrobras.

Lula no està al Parlament , però diversos legisladors del PT arrosseguen causes pendents per corrupció , majoritàriament vinculats amb l'escàndol de la petroliera.

El Senat replica el model. Dels 81 senadors que tindran a les seves mans el futur de Rousseff si el Congrés dóna demà llum verda al "impeachment", diverses desenes tenen assumptes legals pendents.

Entre ells Gleisi Hoffman, cap del Gabinet de Rousseff durant el seu primer mandat, investigada per l'escàndol Petrobras.

La corrupció s'estén com un mal endèmic entre la classe política brasilera i esquitxa també a partits més modestos, com el PP, el Partit Progressista, amb diversos dels seus membres investigats pel cas de la petroliera.

Tampoc les males experiències semblen servir d'escarment a alguns polítics, com l'expresident Fernando Collor de Mello, que va haver de renunciar al càrrec el 1992 enmig d'un "impeachment" -similar al de Rousseff- i ara és investigat pels seus presumptes vincles amb les irregularitats en Petrobras. A l'escàndol de la gestió de Collor de Mello va seguir un rosari de casos en els darrers anys.