El president del govern espanyol en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, va evitar parlar ahir de José Manuel Soria en el seu primer acte públic després de la dimissió del ministre d'Indústria arran de fer-se pública la seva vinculació amb societats en paradisos fiscals. Només 24 hores després de la renúncia, Rajoy va obviar la polèmica i reiterar la seva voluntat de governar a través d'una gran coalició entre PP i PSOE, amb la possibilitat que C's també se sumi a l'entesa.

"L'única opció possible és la que nosaltres plantegem", va afirmar el líder popular en la Convenció del PP sobre educació a Saragossa. De fet, Rajoy va carregar contra l'actitud "mendicant" de Pedro Sánchez per aconseguir un pacte d'esquerres a l'Estat i li va recordar que aquesta opció "no té futur". "La fórmula de la gran coalició, la que va proposar el PP just després del 20-D, l'ha boicotejat el PSOE amb una actuació impecablement democràtica que consisteix a dir als 7.200.000 votants del PP que el seu sufragi no val per a res", va lamentar el president del govern espanyol en funcions. "I la segona fórmula, aquesta amalgama de partits letal per als interessos dels espanyols, a pesar de l'actitud mendicant del senyor Sánchez no sembla que tingui gaire futur. Per sort per a Espanya i a per als espanyols", va reblar Rajoy davant l'ovació dels assistents a la convenció popular sobre el "Pacte per l'Educació".

El president espanyol en funcions també va aprofitar per atacar Sánchez, Rivera i Iglesias acusant-los de "no estudiar els temes" al Congrés i va posar d'exemple la seva última compareixença per explicar els detalls dels dos consells europeus sobre refugiats i la possible sortida del Regne Unit de la UE. "Tinguin l'absoluta certesa que no sabia amb qui debatia. Els dirigents poden ser de nova política, vella política, però almenys haurien d'estudiar-se els temes, perquè això afecta al conjunt de la societat espanyola", va ironitzar Rajoy. "Quan es va al Congrés dels Diputats convé estudiar una mica, i quan s'arriba al govern no s'hi va a aprendre, si no que s'hi arriba après", va disparar el president espanyol.

Els vicesecretaris del PP assistents a la convenció, Pablo Casado, Javier Maroto i Andrea Levy, tampoc han fet comentaris davant la renúncia de Soria.

D'igual forma, la secretaria general del partit, Maria Dolores de Cospedal, no l'ha comentada en el seu discurs d'inauguració de la convenció. Sí ha parat atenció en el seu discurs, encara que de forma genèrica, sobre el fet que el PP està demostrant "responsabilitat", mentres que en altres forces polítiques el seus dirigents intenten eludir les seves.

"Responsabiliat i prioirtats, això és el que nosaltres estem tots els dies demostrant que som capaços de representar", va afegir, al temps que lamentava que hi hagi "massa exemples en altres partits d'aquells que intenten eludir les seves responsabilitats com a responsables polítics.

La proposta educativa

Rajoy va basar gran part del seu discurs en la necessitat de signar un pacte d'Estat sobre l'educació a Espanya que no passi per derogar la LOMCE. "Liquidar-la seria una mostra més de sectarisme que no ens podem permetre. L'objectiu és que la nova llei doni els seus fruits", va reflexionar en veu alta el líder popular, que va enumerar un reguitzell de propostes pels propers cinc anys que passarien per impulsar una "motxilla digital" que permetria la gratuïtat dels dispositius electrònics per als alumnes, la lluita contra l'assetjament escolar, la posada en valor de la Formació Professional o un augment progressiu de les beques. "Em comprometo que ningú deixarà d'estudiar per raons econòmiques", va concloure Rajoy. Al respecte, ha recordat que el Govern destinarà aquest any 1.416 milions d'euros a beques i ha dit que s'ha de lograr màxims històrics perquè, en comptes d'una despesa, es tracta d'una inversió per a les persones i per al país.

A més, ha defensat també la llibertat d'elecció dels centres educatius i l'educació pública a través d'escoles públiques i concertades.

El president en funcions defensa una posada en marxa d'un pla perqué, en el termini de deu anys, tot llicenciat universitari hagi d'acreditar un nivell B2 (intermig-alt) d'anglès.