Tony Blair va utilitzar un "fons secret" per gestionar la seva fortuna

Els advocats de l'exprimer ministre diuen que els diners els va aconseguir en deixar el Govern

17.04.2016 | 00:00
Tony Blair.

L'exprimer ministre britànic Tony Blair va utilitzar un "fons secret" per gestionar la seva fortuna personal després de consultar els detalls d'aquest mecanisme amb la Hisenda del Regne Unit (HMRC, en anglès), segons revelar ahir el diari The Times.
Dos antics assessors de Blair van detallar a redactors encoberts del diari com un economista contractat per l'excap del Govern va contactar amb Dave Hartnett, secretari permanent d'Hisenda fins a 2012, per establir com havia de gestionar aquest fons a efectes fiscals.
Poc després d'abandonar Downing Street, el 2007, el polític britànic va començar a utilitzar un fons d'Interès en Possessió (IIP, en anglès), una entitat legal que permet agrupar propietats, accions i altres actius, per rebre pagaments per les seves tasques de consultoria .
Aquest tipus d'estructures financeres ofereixen significatius avantatges fiscals, que inclouen la possibilitat de traspassar riquesa als fills sense càrregues impositives, segons The Times. Advocats de Blair van assegurar al diari que l'exprimer ministre no va obrir aquest fons per eludir el pagament d'impostos. Segons les fonts del rotatiu britànic, Blair ha guanyat "desenes de milions de lliures" des que va deixar el Govern.
La seva firma de consultoria, Tony Blair Associates (TBA), entre els clients estan la petroliera PetroSaudi i el fons sobirà d'Abu Dhabi, utilitza "diverses estructures fiscals opaques que estan blindades de l'escrutini públic", afegeix el diari.
Al març, The Guardian va revelar que Blair, la seva dona Cherie i els seus fills posseeixen almenys deu cases i 27 pisos al Regne Unit, valorats en 27 milions de lliures (35 milions d'euros).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema