Els partits polítics entren avui a la setmana del desenllaç del 20-D amb les seves posicions encallades i noves eleccions a la vista, mentre el PP intenta eludir el cas Soria i Podem mobilitza a les seves bases, que aquest cap de setmana van participar massivament en la consulta sobre el pacte del PSOE amb Ciutadans.

A contrarellotge, el PP segueix oferint al PSOE i Ciutadans la gran coalició, mentre que el líder socialista, Pedro Sánchez, diu que no llença la tovallola per aconseguir l'abstenció de Podem a un govern de minoria amb Ciutadans. El vicesecretari del PP, Javier Maroto, va tornar a traslladar ahir a Sánchez que encara hi ha una oportunitat "de veritat" perquè abandoni el "bloqueig" i es pugui conformar un govern "sòlid, transversal i inèdit" entre el PP i el PSOE.

Els socialistes, que previsiblement insistiran aquesta setmana en què Rajoy ha de comparèixer al Congrés per donar explicacions per la renúncia de Soria, utilitzen aquest cas per seguir pressionant Podem i apel·len a la necessitat que el PP es regeneri a l'oposició perquè Iglesias deixi que la legislatura comenci a caminar.

César Luena, secretari d'Organització del PSOE, va assegurar que el seu partit i Pedro Sánchez "estaran disponibles fins a l'últim minut" i va acusar Iglesias d'haver-se convertit en la "taula de salvació" de Rajoy per la seva "obsessió per les butaques".

Pel que fa a Ciutadans, el seu líder, Albert Rivera, va afirmar en una entrevista a El País que seguirà estenent la mà al PP perquè "amb la seva abstenció sigui capaç de propiciar un Govern de canvi i regeneració que afronti les reformes que aquest país necessita".

Per la seva banda, el coordinador federal d'Izquierda Unida, Cayo Lara, va assenyalar ahir que si s'arriba a un acord de govern "amb tota l'esquerra" després de la celebració de noves eleccions, una cosa que considera "imminent", la seva formació "pot i ha de tenir carteres" ministerials.

A l'espera de Podem

Iglesias, mentrestant, fa dependre la seva decisió de les bases del seu partit, en què milers de persones han votat durant els últims dos dies a la consulta sobre si donen suport a l'acord del PSOE amb Ciutadans per formar govern.

A falta que el secretari d'Organització, Pablo Echenique, doni a conèixer avui els resultats, la direcció de Podem s'ha mostrat satisfeta amb una mobilització que la secretària general de Podem a Navarra, Laura Pérez, va qualificar d'"alta" i que supera els 112.000 participants de l'assemblea fundacional de Vistalegre.