La Policia Nacional va detenir dissabte passat tres persones per la seva suposada implicació en la trama d'extorsió de les organitzacions Ausbanc i Manos Limpias, encara que posteriorment els va deixar en llibertat juntament amb sis dels arrestats divendres.

Fonts de la investigació van indicar que aquests nou segueixen en qualitat d'investigats amb l'advertiment que poden ser citats pel jutge.

Els tres detinguts dissabte van ser María Manual Mateo, María Isabel Medrano i Hermenegildo García, que es van sumar als onze detinguts divendres, entre ells el president d'Ausbanc, Luis Pineda, i el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad.

Precisament, aquests últims i el director de Comunicació de Manos Limpias, Francisco Castro Villacañas; el tresorer d'Ausbanc, Alfonso Gil Solé; i l'adjunt al president d'Ausbanc, Ángel Garay Echeverría, segueixen detinguts en dependències del complex policial de Moratalaz, a Madrid, i avui passaran a primera hora a disposició del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz.

Les dues organitzacions estan sent investigades per haver teixit suposadament una xarxa d'extorsió a bancs a canvi de donar-los publicitat favorable i de retirar acusacions en què es personava el sindicat, com va ser el cas de la infanta Cristina, quan van arribar a demanar 3 milions de euros a dues entitats per deixar d'acusar-la en el cas Nóos.

Els dirigents de Manos Limpias i Ausbanc, Bernad i Pineda, respectivament, que es coneixen de la joventut, havien col·laborat en aquestes pràctiques fraudulentes que va començar practicant Ausbanc, una associació que afirma tenir com a objectiu la protecció dels consumidors davant dels bancs, a finals de la dècada dels 90.

Les investigacions apunten que entitats bancàries -quatre han denunciat els fets- eren extorsionades i pagaven diners a Ausbanc en concepte de publicitat en les seves publicacions, quan en realitat el que es garantia amb aquests pagaments era que l'organització parlés bé d'elles, no interferís en els seus consells d'administració i retirés acusacions en processos judicials.

La policia creu que les dues organitzacions treballaven de manera coordinada i no eren realment associacions sense ànim de lucre, sinó que el seu objectiu era obtenir beneficis per als seus dirigents, per al que utilitzaven com a pantalla la protecció dels consumidors i les iniciatives judicials.