El Parlament del Brasil inicia el procediment per destituir Rousseff

L'oposició necessita
342 vots dels 513 diputats
que té una cambra dividida com la societat brasilera

18.04.2016 | 07:20

La Cambra de Diputats del Brasil va iniciar ahir la sessió en què els seus 513 membres decidiran si el procés que pot portar a la destitució de la presidenta Dilma Rousseff avança al Senat o acaba en els arxius del Parlament. El president de la Cambra Baixa, Eduardo Cunha, va declarar la sessió oberta "sobre la protecció de Déu i en nom del poble brasiler" enmig de crits de "Fora Dilma", corejats pels promotors del procés, i del "no hi haurà cop" de l'oficialisme.
Perquè el procés arribi al Senat, que tindrà la paraula final sobre l'eventual obertura d'un judici polític contra Rousseff, l'oposició necessita una majoria qualificada de 342 vots entre els 513 possibles.

Concentració
Davant de la seu del Congrés es van concentrar desenes de milers de persones, tant contraris al procés com a favorables a una possible destitució de la mandatària. La seu del Parlament es situa a la cèntrica Plaça dels Tres Poders, davant del Palau presidencial de Planalto i l'edifici de la Cort Suprema, en un dels extrems de l'avinguda Esplanada dels Ministeris, on es concentra tot el poder públic nacional .
El trànsit de vehicles en aquesta avinguda està tancat des del matí del divendres i els seus amplis jardins centrals van ser dividits per una enorme tanca, de gairebé un quilòmetre de longitud i dos metres d'alt, que separa els manifestants A la banda esquerra, mirant cap al Congrés, es van situar els moviments socials i sindicats favorables a Rousseff, mentre que el dret va ser ocupat pels que promouen la destitució.

Seguretat
La seguretat en aquesta zona va ser reforçada per uns 4.000 agents de la policia, tot i que les autoritats van assegurar que altres 7.000 van ser aquarterats i estaran a punt per "entrar en acció" si fos necessari.
Si el procés avança, el Senat haurà de pronunciar i decidir si accepta les acusacions i instaura el judici polític. En aquest cas, Rousseff seria separada del poder durant 180 dies, que seria el termini que el Senat tindria per a realitzar el tràmit que pogués concloure amb la seva destitució.
Durant aquest període, el lloc de Rousseff seria ocupat pel vicepresident Michel Témer, que va trencar les seves relacions amb la mandatària i va dedicar les últimes setmanes a consultes sobre el que seria el seu possible Govern, ja que si s'arriba a la destitució li tocarà completar el mandat que acaba l'1 de gener de 2019.
El diputat Jovair Arantes, instructor a la cambra baixa del procés contra la presidenta brasilera, Dilma Rousseff, va afirmar que "la democràcia no es resumeix a comptar vots" i suposa també un "ple respecte a la Constitució", que en la seva opinió la mandatària no ha tingut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci
Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

L'empresa, dedicada al desballestament de vehicles, ja ha sofert set robatoris i ha trobat quatre...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Majoria absoluta de Rajoy al PSOE

Majoria absoluta de Rajoy al PSOE

El PSOE ha votat Rajoy amb més empenta que els propis electors de dretes, reticents a renovar-li...

El Consell Nacional del PSC es reunirà demà per decidir l´abstenció a Rajoy

El Consell Nacional del PSC es reunirà demà per decidir l´abstenció a Rajoy

Miquel Iceta argumenta que l'abstenció donaria més motius als independentistes per no creure en el...

La mateixa divisió però amb molta més calma

La mateixa divisió però amb molta més calma

El comitè manté la divisió interna però no cau en les baralles de la passada reunió de l'1 d'octubre

Enllaços recomanats: Premis cinema