El president rus, Vladímir Putin, que es va veure esquitxat per les filtracions dels papers de Panamà, va rebatre les acusacions de corrupció en declarar uns modestos ingressos anuals. El mandatari rus que va ser acusat per la premsa internacional de ser l'home més ric d'Europa i de tenir accions en les principals corporacions estatals russes, va guanyar l'any passat 8,9 milions de rubles, uns 133.900 dòlars, segons la declaració publicada pel Kremlin. A més, té en propietat un apartament de 77 metres quadrats a la seva ciutat natal, Sant Petersburg, en concret a l'illa Vasílievki, al cor de l'antiga capital tsarista. També va declarar un solar de 1.500 metres quadrats, un garatge de 18 metres quadrats, dos cotxes antics de fabricació soviètica Volga (1960 i 1965), un modern, un Niva tot terreny i una autocaravana Skif.

Putin, que es va reduir voluntàriament el sou en un 10 per cent per donar exemple a altres alts funcionaris en temps de crisi, s'ha més que doblat el seu salari des del 2013, el que el Kremlin ha considerat normal.Amb tot, aquests emoluments estan molt lluny dels d'alguns dels seus col·legues, com el seu portaveu, Dmitri Peskov, qui va guanyar quatre vegades més (552.000 $).

Putin va ser acusat en els últims anys de guanyar una fortuna, per al que hauria comptat amb la col·laboració d'amics com l'oligarca rus Guennadi Timchenko, president del Grup Gunvor, un dels operadors mundials més grans d'hidrocarburs.

Palaus al mar Negre, mansions a la costa mediterrània espanyola i luxosos iots són algunes de les propietats que premsa i oposició li han adjudicat al president rus, qui sempre ha presumit de ser un "esclau en les galeres", pel seu amor a la feina . No obstant això, el cap del Kremlin va negar totes i cada una de les acusacions i no va dubtar a defensar als seus amics, alguns d'ells multimilionaris, dels quals es va mostrar "orgullós".

Aquest va ser el cas del padrí d'una de les seves filles, el violoncel·lista Serguei Rolduguin, acusat de crear empreses opaques a Panamà amb ajuda d'empreses estatals russes. "Serguei va comprar, si no m'equivoco, dos violins i dos violoncels, instruments únics. L'últim que va adquirir va tenir un cost de gairebé 12.000 dòlars. Però ja no té diners. En la compra d'instruments va gastar més diners dels que tenia", va al·legar .

En la seva opinió, les recents filtracions dels papers de Panamà no són més que un "producte informatiu" destinat a castigar la creixent independència política de Rússia, especialment a Ucraïna i Síria. "El vostre humil servidor no apareix allà. No hi ha res de què parlar", va comentar el president rus Vladimir Putin.

Putin ja havia titllat d'"escombraries" en 2008 les informacions que era l'home més ric d'Europa amb una fortuna estimada en més de 40.000 milions de dòlars. El mateix va passar quan WikiLeaks va divulgar cables diplomàtics nord-americans que assenyalaven que Putin, llavors primer ministre, era multimilionari i copropietari de Gunvor.

Igualment s'ha vist esquitxada per diverses acusacions una de les seves filles, Ekaterina, qui suposadament dirigeix el projecte "Innopráktika", que gestiona ?contrac?tes multimilionaris des del seu càrrec a la Universitat Estatal de Moscou. "Independentment del cognom de qui ho fa, aquesta és una iniciativa del rector i és una bona iniciativa. Com de reeixit serà aquest projecte, encara és aviat per dir-ho. Pregunti al rector i aquells que es dediquen a això", va argumentar Putin.