Un mínim de 235 persones van morir i 1.557 van resultar ferides a causa del terratrèmol de 7,8 graus a l'escala de Richter que va sacsejar el nord-oest de l'Equador a les 18:58 hora local, prop de la mitjanit hora catalana. La xifra, però, es preveu que creixi, i és que des del primer terratrèmol fins ahir a la nit s'havien registrat 189 rèpliques de diversa intensitat, entre els balnearis costaners de Cojimíes i de Pedernales, a la província de Manabí i confrontant amb la veïna Maragdas.

Després del desastre, el Govern equatorià va declarar l'estat d'emergència a les províncies de Maragdas, Manabí, Guayas, Santo Domingo dels Tsáchilas, Los Ríos i Santa Elena, així com l'estat d'excepció en tot el territori nacional.

El vicepresident de l'Equador, Jorge Glas, va qualificar de "catàstrofe" l'ocorregut en certes zones de la costa equatoriana. El Govern es va veure obligat a alliberar 300 milions de dòlars del fons de contingència per fer front a la situació. A la costa sud de l'Equador es van desplomar almenys sis estructures i en tot el país set carreteres romanen tallades o amb problemes de circulació. Per a diferents tasques, el Govern equatorià va mobilitzar 10.000 efectius de les forces armades i 4.600 policies a les zones afectades.

"És una tragèdia que estem enfrontant, ja arriba més força pública, vitualles, aigua, seguretat; estem tractant de restablir el servei públic d'electricitat en algunes parts de la ciutat. Estem en una situació de catàstrofe en algunes parts de Portoviejo, en algunes parts de Manta", va dir a la televisió Teleamazonas. Amb tot, Glas va demanar unitat, força i fe als equatorians i, en nom del president de l'Equador, Rafael Correa, es va solidaritzar amb les famílies de les víctimes del terratrèmol.

El terratrèmol, que és considerat ja un dels més virulents de tota Llatinoamèrica, va coincidir amb el viatge de retorn d'Europa que el Govern havia realitzat.

Diverses empreses de refineria del país van haver de suspendre el servei. És el cas, per exemple, d'Esmeraldas, la pirncipal del país, que va reprendre la seva activitat després que fos suspesa com a mesura de precaució.

El terratrèmol va provocar també l'arribada d'una important onada a les costes del nord del Perú, motiu pel qual aquest país va declarar alarma de tsunami. Tot i així, una hora més tard, el país veí cancel·lava l'alarma.

El ministre d'Afers exteriors, José Manuel García-Margallo, va confirmar ahir que tres cooperants espanyols que es trobaven a l'Equador van ser trobats en perfecte estat i s'han incorporat a les labors d'ajuda. García-Margallo va explicar també que, fins al moment, no hi ha espanyols entre els morts, "però no és descartable", davant l'elevat nombre d'equatorians amb doble nacionalitat.