La jutge de vigilància penitenciària del Jutjat número 3 de Madrid ha concedit el tercer grau penitenciari a l'expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra. La jutge considera que l'intern té un risc de reincidència «mitjà-baix», ha evolucionat favorablement a la presó, ha abonat la major part de la responsabilitat civil, té una condemna curta, va ser condemnat per delictes que no són greus i té ja 70 anys.

La concessió del tercer grau s'ha produït en contra del criteri de la junta de tractament de la presó d'Aranjuez en la que porta intern des de desembre de 2014, de la Fiscalia i de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries.

Aplicació immediata

Tot i que es tracta d'una decisió objecte de recurs, la seva aplicació és immediata, de manera que la propera junta de tractament de la presó ha de decidir en quin règim compleix el tercer grau, pas previ a la concessió de la llibertat condicional, a la qual l'expresident de la Diputació de Castelló podrà accedir en els propers mesos.

El fiscal es va oposar al recurs de Fabra contra la decisió de la presó de denegar-li el tercer grau en tenir en compte la gravetat dels delictes fiscals pels quals va ser condemnat, que no ha complert el seu compromís de pagament de responsabilitat civil i que el seu pronòstic de reincidència «és mitjà-alt».

Per a la Fiscalia, la seva bona conducta a la presó i el seu suport familiar no són «dades indicatives ni rellevants» que justifiquin la progressió de grau «en ser habitual en els que cometen aquest tipus de delictes».