El jutge Santiago Pedraz va decretar presó sense fiança per als màxims responsables de Manos Limpias i Ausbanc, Miguel Bernad i Luis Pineda, respectivament, als quals atribueix quatre xantatges perquè el sindicat retirés acusacions en sengles causes judicials, entre elles la de la infanta Cristina a Nóos.

Tots dos, detinguts divendres acusats d'extorquir bancs a canvi de publicitat o de retirar acusacions, van declarar davant del jutge, que va decidir enviar-los a la presó pels delictes d'extorsió, amenaces, pertinença a organització criminal, estafa, administració deslleial i frau de les subvencions.

Segons la interlocutòria de presó, aquesta organització criminal era dirigida per Pineda, que usava la «cobertura» de presidir una associació en defensa dels consumidors quan en realitat coaccionava aquestes entitats a canvi de diners. «Com a mitjà per reforçar aquesta coacció», detalla el jutge, va usar Manos Limpias.

Els bancs que acceptaven el xantatge perquè se'ls fes publicitat positiva o se'ls retiressin acusacions pagaven a canvi grans sumes de diners, que el jutge no quantifica, emmascarades en convenis publicitaris.

L'acte desgrana 4 xantatges per retirar acusacions de Manos Limpias, una d'elles la de la Infanta en el cas Nóos, pel que van demanar 3 milions, i una altra la del president d'Unicaja, Braulio Medel, en el cas dels ERO.

Aquestes extorsions van quedar gravades en les converses punxades als imputats, i la primera que fa referència a la Infanta va ser el passat 29 de febrer, quan Pineda va trucar al director general de la Fundació La Caixa i li va proposar «negociar la retirada de l'acusació popular de Manos Limpias».

Després de la declaració de Cristina de Borbó el 3 de març davant l'Audiència de Palma, es va intervenir una altra conversa entre Pineda i un altre dels imputats, el director de Comunicació de Manos Limpias, Francisco Javier Castro Villacañas, en la qual van comentar la intervenció en el judici de l'advocada Virginia López Negrete, que exerceix l'acusació en el cas Nóos. Pineda va assenyalar que la lletrada «s'ha passat», però després va afegir: «Però bé, després haurà de plegar veles i punt» i «fer el que s'hagi de fer, no el que li agradi a ella, a part que el seu moment de glòria ja l'ha tingut sobradament».

També apareix el sotsdirector general de l'Assessoria Jurídica del Banc Sabadell i l'advocat de la infanta Cristina, Miguel Roca (que és conseller de l'entitat), qui es va arribar a reunir amb Pineda, però va dir haver-se negat al xantatge que se li va plantejar i després va denunciar els fets al costat del directiu del Sabadell.