La presidenta brasilera, Dilma Rousseff, va quedar a un pas d'haver d'afrontar un judici polític per a la seva destitució, després que la Cambra de Diputats decidís per 367 vots davant de 137 que el procés haurà de continuar al Senat. L'oposició va oferir una prova de força, ja que va superar amb comoditat els dos terços preceptius (342) que necessitava, mentre que l'oficialisme va quedar lluny dels 172 vots que haguessin enviat el procés als arxius del Parlament.

El resultat que posa Rousseff a la vora de l'abisme va ser conegut després d'una votació que es va prolongar durant unes set hores posterior a una marató de debats que havia començat divendres passat i que va continuar en forma ininterrompuda fins al matí d'ahir.

L'acusació es fonamenta en unes maniobres comptables il·legals per maquillar els resultats del Govern els anys 2014 i 2015, modificar pressupostos mitjançant decrets, acumular deutes i contractar crèdits amb la banca pública. La pròpia Rousseff ha negat aquestes acusacions, alhora que la seva defensa les ha qualificat de simples «faltes» administratives que no són suficients per a una destitució, fet pel que han repetit fins al cansament que el Brasil està davant «un cop d'Estat».

Després de la votació, aquest mateix discurs va ser repetit per l'advocat general de l'Estat, José Eduardo Cardozo, que va insistir que «no hi ha un argument que posi en dubte l'honestedat de la presidenta». Cardozo va explicar que Rousseff va rebre el resultat amb «indignació i tristesa», però va garantir que el cop d'ahir «no abatrà» la mandatària i va donar a entendre que el Govern encara podria intentar una anul·lació del procés davant la Cort Suprema, malgrat que el tribunal va avalar la seva legalitat.